', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zapiekanka z chlebem, pomidorami i cukinią

zawsze.oliwek

Zostaje Wam czasem czerstwe pieczywo? Jakieś bułki, chleb, kawałek ciabatty? Wykorzystajcie je do pysznej i aromatycznej zapiekanki z cukinii i pomidorów! Składniki podałam na dużą formę żaroodporną, bo w takiej robiłam pierwszy raz to danie. Na zdję... więcej

Zupa cebulowa z jabłkiem i boczkiem

zawsze.oliwek

Do Solingen zawitała jesień. Jest mokro, zimno i nieprzyjemnie. Wspaniała, sycąca zupa krem z zaskakującą posypką z jabłka zdecydowanie poprawiła nam humor. Lista zakupów: 1 l bulionu 700 g cebuli 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki cukru trzcinowego 2... więcej

Pieczone zielone falafele

zawsze.oliwek

Uwielbiam falafele, ale przyznaję,że nie przepadam za smażonymi w głębokim oleju. Zdecydowanie wolę wersję z piekarnika :) Lista zakupów na ok. 20 sztuk: 200 g suchej ciecierzycy (namoczonej na noc) 8 łyżek siekanej naci pietruszki 2 łyżki posiekanej... więcej

Dip z awokado i wasabi

zawsze.oliwek

Ten ostry dip zrobiłam do grillowanego mięsa, choć pasuje on również do pokrojonych w słupki warzyw lub do sałaty. Lista zakupów: 200 g jogurtu naturalnego 1 duże awokado (po obraniu, bez pestki ok. 130 g) 3 łyżeczki sosu wasabi (lub więcej) sok z cy... więcej

Czekoladowe ciasto z cukinią

zawsze.oliwek

Na weekend polecam Wam wspaniałe, czekoladowe ciasto. Naprawdę warto dla niego włączyć piekarnik nawet w największy upał. Lista zakupów na tortownice o średnicy 26 cm: 2 szklanki* mąki 1 szklanka cukru trzcinowego 5 łyżek kakao 2 czubate łyżeczki pro... więcej

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci