kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Wpisy

  • środa, 25 maja 2016
  • wtorek, 24 maja 2016
  • czwartek, 12 maja 2016
    • Zupa krem z żółtej papryki

      Serdecznie polecam delikatną zupę z żółtej papryki :)

      Lista zakupów:

      4 żółte papryki

      1 duża papryczka chili

      1 biała cebula

      1 łyżka curry

      1 duży ząbek czosnku

      1 puszka (400 ml) ,mleczka kokosowego

      300 ml bulionu

      sól, pieprz, cukier

      2 łyżki oliwy

      kolendra do posypania

      Papryki pokroić w kostkę. Chili, czosnek i obraną cebulę posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić paprykę żółtą, chili, cebulę i czosnek. Obsmażyć razem około 5 min. (na małym ogniu). Wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć płomień. Dodać mleczko i curry. Dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze razem ok. 12 min. Zmiksować.

      Przed podaniem posypać kolendrą.

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 maja 2016 14:03
  • poniedziałek, 09 maja 2016
  • piątek, 29 kwietnia 2016
    • Chałwa domowa

      Przygotowanie chałwy w domu jest wyjątkowo proste i szybkie. My lubimy taką trochę "ziarnistą" ale wystarczy dłużej miksować sezam, by uzyskać pył, a w rezultacie gładką masę. Możecie dodać również swoje ulubione dodatki.

      Lista zakupów:

      200 g sezamu

      3.5- 4 łyżki miodu

      1 łyżka cukru waniliowego

      2 łyżki orzeszków pinii

      2 łyżki niesolonych pistacji

      Sezam uprażyć na suchej patelni. Wyjąć i wystudzić. Zmiksować na pył.

      Dodać miód, posiekane grubo orzechy i cukier. Dokładnie wymieszać. Uformować dowolny kształt i zawinąć w folię. Schować do lodówki na całą noc.

      Wyjąć na drugi dzień i pokroić na mniejsze kawałki.

      Do stylizacji na zdjęciu użyłam kul, które znajdziecie na stronie Mojaski (wspaniałej kobiety, która robi niesamowite lampy m.in. ze strusich jaj).

       

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2016 18:56
  • poniedziałek, 25 kwietnia 2016
    • Muffinki ze spaghetti

      Te muffinki zaserwowałam na ciepłą kolację, ale sprawdzą się również jako przekąska na zimno.

      Lista zakupów na 12 sztuk:

      250 g makaronu spaghetti

      70 g chudego boczku lub szynki lub suchej kiełbasy (użyłam tego ostatniego)

      1 mała cebula

      1/2 czerwonej papryki

      100 g parmezanu tartego

      3 żółtka

      200 g śmietany 30 %

      sól, pieprz

      masło do natłuszczenia formy

      listki bazylii do dekoracji

       

      Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.

      Wędlinę, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę.

      Na suchą patelnię wrzucić wędlinę i podsmażyć do momentu aż się zrumieni i wytopi część tłuszczu. Dodać paprykę i cebule i smażyć razem na małym ogniu 1-2 minuty.

      Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną- najlepiej w jakimś małym dzbanku, aby łatwo było przelewać farsz. 

      Każde wgłębienie w formie do muffinek wysmarować masłem. Do każdego włożyć porcję makaronu- formując "gniazdka" a na wierzch posypać przesmażoną wędliną z cebulą i papryką. Każde gniazdko zalać sosem śmietanowo- jajecznym. 

      Piec ok. 25 min. w 180 st.

      Przed podaniem udekorować listkami bazylii.



       Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki ze spaghetti”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 kwietnia 2016 12:45
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2016
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Filet z indyka pieczony z pomarańczą i chili

      Filet wyszedł bardzo soczysty z lekką nutą słodyczy i pikantności. Od razu po upieczeniu ukroiłam 2 grube plastry i mieliśmy wspaniały obiad. Podałam je z ryżem i sałatą. Po wystudzeniu filet kroiliśmy na cienkie plasterki i jedliśmy na kanapkach.

      Lista zakupów:

      1 kg filetu z indyka

      marynata:

      3 łyżki sosu Worcestershire

      1 duża pomarańcza (obrana i oczyszczona z białych błonek)

      1 mała obrana cebula

      2 spore papryczki chili- posiekane

      1 czubata łyżka majonezu

      1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

      dodatkowo:

      sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy

      sól do natarcia mięsa

       

      Filet natrzeć solą. Składniki marynaty zmiksować. Mięso zalać marynatą i schować do lodówki na min. 12 godzin. 

      Mięso wyjąć i zdjąć nadmiar marynaty (ja nie zrobiłam tego aż tak bardzo dokładnie). Filet przełożyć do rękawa do pieczenia i podlać sokiem z pomarańczy. Piec w 180 st. ok. 1 godziny i 15 min. (na najniższej półce, ponieważ rękaw z folii sporo urośnie). Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw,aby mięso ładnie się lekko zrumieniło.

      Podawać na ciepło lub zimno.

       Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 13:03
  • środa, 13 kwietnia 2016
    • Tarta z ryżem mlecznym i ananasem

      Tartę proponuje zrobić w formie z wyjmowanym dnem- po wystudzeniu najłatwiej wtedy pokroić gotowe ciasto :)

      Lista zakupów:

      ciasto:

      150 g mąki

      szczypta soli

      1 łyżka cukru waniliowego

      50 g wody (ok. 10 łyżek)

      75 g masła

      warstwa ryżowa:

      100 g ryżu mlecznego

      500 ml mleka

      3 łyżki suszonej żurawiny

      4 łyżki cukru zwykłego

      200 g śmietany 30%

      2 białka

      wierzch: 

      5-6 plastrów świeżego ananasa

      łyżka masła

      5 łyżek cukru

      do przystrojenia: 

      15 lub więcej sztuk wiśni (z konfitury)

       

      Wszystkie składniki spodu tarty połączyć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.

      W tym czasie Przygotować ryż. Zagotować mleko, wsypać ryż i gotować razem na małym ogniu ok. 35 min. Często mieszać, aby ryż się nie przypalił. W połowie gotowania dodać suszoną żurawinę i cukier. Ryż powinien całkowicie wchłonąć mleko. Ugotowany- wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do tarty wysmarować lekko masłem i wylepić ciastem. Widelcem porobić dziurki miejsce przy miejscu.

      Wstawić formę z ciastem jeszcze na pół godziny do lodówki.

      Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano z obu stron plastry ananasa. W czasie smażenia lekko podsypywać cukrem. Delikatnie wyjąć (będą bardzo miękkie) i odsączyć na papierowym ręczniku.

      Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę również ubić na sztywno. Dodać do wystudzonego ryżu i dokładnie wszystko wymieszać.

      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić  formę z samym ciastem na 5-10 min. Wyjąć. Wyłożyć warstwę ryżu. Wyrównać wierzch. Ułożyć plastry ananasa i przystroić wiśniami.

      Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25-30 min.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      środa, 13 kwietnia 2016 11:33
  • czwartek, 07 kwietnia 2016

Kalendarz

Maj 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Opcje Bloxa