kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Wpisy

  • piątek, 31 lipca 2015
    • Sałatka makaronowa z łososiem i kaparami

      Mój absolutny obowiązkowy punkt w letnim, imprezowym menu :)

      Lista zakupów dla 4-6 osób:

      1.5 szklanki suchego makaronu razowego (u mnie kolanka)

      łosoś wędzony 1 opakowanie  (200 g)

      4 łyżki kaparów odsączonych z zalewy

      1 duży pomidor

      2 łyżki posiekanego koperku

      4 -6 łyżek pestek dyni bez łupinek

      dressing:

      5 łyżek oleju słonecznikowego

      1 łyżeczka ostrej musztardy

      1 ząbek czosnku

      szczypta cukru

      pieprz czarny do smaku

       

      Czosnek wycisnąć przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami dressingu. Dokładnie wymieszać, aż powstanie gładka emulsja.

      Makaron ugotować al dente. Odcedzić, wystudzić.

      Łososia pokroić w cienkie plastry. Kapary lekko przelać woda, odsączyć. Pomidora pokroić w kostkę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

      W dużej salaterce wymieszać makaron, łososia, kapary, kawałki pomidora. Posypać koperkiem i pestkami dyni. Polać dressingiem. Wymieszać i odstawić, aby smaki się przegryzły.

      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 31 lipca 2015 08:45
  • poniedziałek, 27 lipca 2015
    • Indyk w mleczku kokosowym na ostro

      Coś dla wielbicieli ostrych klimatów ;)

      Lista zakupów dla 4 osób:

      400 g filetu z indyka (lub kurczaka)

      marynata:

      2 łyżki sosu sojowego

      pieprz

      skórka otarta z 1/2 cytryny

      2-3 łyżki oleju sezamowego

      sos:

      200 ml mleczka kokosowego

      1 łyżeczka świeżo posiekanego imbiru

      1 łyżka soku z cytryny

      1 mała czerwona papryczka chili

      1 łyżeczka cukru trzcinowego

      do podania: ryż

      Mięso pokroić w paski lub kostkę. Składniki marynaty połączyć i wymieszać z mięsem. Odstawić całość na godzinę.

      Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

      Do małego rondelka wlać mleczko kokosowe oraz dodać posiekaną papryczkę, imbir, pieprz, cukier i sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 8-10 min. Mieszać.

      Wok lub rondel z grubym dnem rozgrzać, przełożyć mięso wraz z marynatą. Smażyć do zrumienienia, cały czas mieszać. 

      Kiedy mięso będzie już gotowe, dosypać ugotowany ryż. Podsmażyć chwilkę razem. Zalać wszystko pikantnym mleczkiem.

       

       

      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 lipca 2015 17:49
  • piątek, 24 lipca 2015
  • środa, 22 lipca 2015
  • wtorek, 21 lipca 2015
    • Chleb orkiszowy z Thermomixa

      Od dziś na blogu pojawia się nowa kategoria: dania z Thermomixa, gdzie od czasu do czasu coś wrzucę.

      Dziękuję Kaśce za pomoc i podsyłanie coraz to nowych pomysłów. Ostatnio zmodyfikowałam jeden z jej przepisów i zrobiłam ten oto chleb :)

      Lista zakupów na 1 bochenek:

      300 g wody

      15 g drożdży

      1 łyżeczka drożdży

      1 łyżeczka cukru

      360 g mąki orkiszowej 

      1 łyżeczka soli morskiej

      60 g płatków owsianych

      2 łyżki pestek dyni

      2 łyżki pestek słonecznika

      2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

      żółtko do posmarowania chleba

      Do dzbanka wlać wodę, dodać drożdże, wsypać cukier. Nastawić czas na 2 minuty, 37 st. i włączyć obrót 2.

      Dodać mąkę, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, sól. Włączyć na 4 min. interwał.

      Ściągnąć pokrywę dzbanka, przykryć go ściereczką i odczekać, aż ciasto urośnie aż pod sam otwór (ok. 50 min.)

      Keksówkę (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

      Wyrośnięte ciasto przemieszać kopystką i wylać do foremki. Wierzch wyrównać łyżką maczaną w zimnej wodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. 

      Wierzch posmarować za pomocą pędzelka rozbełtanym żółtkiem. Posypać pestkami.

      Piec 40 min. w 200 st.

      Wyjąć z foremki, zdjąć papier i odstawić chleb na kratce, aby wystygł.


      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chleb orkiszowy z Thermomixa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 lipca 2015 20:50
  • piątek, 17 lipca 2015
    • Hummus

      Absolutnie przeze mnie uwielbiany! Wiem, że ile osób, tyle jego wersji (jedną znajdziecie w Jadłonomii)   :) Oczywiście można kupić gotową pastę, ale ja zachęcam Was do samodzielnego wykonania.

      Więcej o hummusie i jego wariantach przeczytacie w moim nowym artykule na povoli.pl

      Lista zakupów:

      1 szklanka suchej ciecierzycy

      sól do smaku

      sok z 1/2 cytryny

      2-3 ząbki czosnku

      1/2 szklanki bardzo zimnej wody

      słodka czerwona papryka

      pasta tahini:

      250 g sezamu

      Ciecierzycę zalać wodą tak, aby zakrywała wszystkie ziarenka, przykryć i zostawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ok. 2 godzin. Odcedzić i wystudzić.

      Przygotować tahini: ziarenka sezamu uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Uprażone zmielić na gładką masę w dobrym mikserze lub blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy (można ewentualnie dolać olej sezamowy).

      Dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy zmiksować z pastą tahini, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny na gładką masę. Dopiero teraz stopniowo dolewać zimną wodę i miksować nadal, aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.

      Hummus przełożyć do miseczki. Polać oliwą i oprószyć słodką papryką.

      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Hummus”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lipca 2015 12:01
  • czwartek, 16 lipca 2015
  • środa, 15 lipca 2015
    • Roladki z indyka z żurawiną w sosie orzechowym

      To moje popisowe danie, które najczęściej podaję z ryżem i sałatami. Zamiast żurawiny możecie użyć również posiekanych suszonych śliwek.

      Lista zakupów dla 4 osób:

      4 sznycle z indyka (każdy o wadze ok. 140 g)

      sól, pieprz

      4 łyżki suszonej żurawiny + 1 łyżka do posypania potrawy

      2 łyżki masła klarowanego

      sos:

      4 łyżki posiekanych orzechów włoskich + 1 łyżka do posypania potrawy

      1/2 szklanki bulionu

      1 duże jabłko

      kawałek jasnej części pora (około 15 cm)

      4 łyżki gęstej śmietany


      Każdy sznycel lekko rozbić. Posolić i popieprzyć porządnie. 

      Jabłko obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Pora posiekać.

      Żurawinę przelać wrzątkiem i osuszyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 1 łyżce żurawiny, zawinąć roladkę i dla pewności spiąć wykałaczką.

      W rondlu rozpuścić masło klarowane. Roladki obsmażyć z każdej strony na rumiano na dość silnym ogniu. Zmniejszyć płomień i podlać całość bulionem. Dodać posiekane orzechy, kawałki jabłka i pora. Przykryć i dusić ok. 50 min.

      Wyjąc roladki. Do powstałego podczas gotowania wywaru dodać śmietanę i dobrze wymieszać. Całość zmiksować blenderem. Doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem (można też zagęścić mąką).

      Z roladek wyjąć wykałaczki. Mięso ponownie włożyć do rondla z sosem i chwilkę podgrzać.

      Można podawać z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypać dodatkową łyżką żurawiny i orzechów.


      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Roladki z indyka z żurawiną w sosie orzechowym”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      środa, 15 lipca 2015 09:29
  • wtorek, 14 lipca 2015
  • poniedziałek, 13 lipca 2015

Kalendarz

Sierpień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Opcje Bloxa