kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Wpisy

  • wtorek, 01 września 2015
    • Pizza ziemniaczana chłopska

      Były już pizze bez ciasta: mięsna hawajska i mięsna z mozzarellą, to tym razem zachęcam Was do zrobienia pizzy z ciasta ziemniaczanego :)

      Lista zakupów dla 4 osób:

      ciasto:

      700 g ziemniaków

      3 łyżki mąki ziemniaczanej

      3 łyżki mąki pszennej

      szczypta soli

      1 jajko

      1 łyżeczka suszonego tymianku

      sos:

      300 g pomidorów z puszki bez zalewy

      sól, pieprz, szczypta cukru

      1 ząbek czosnku

      1 łyżka oliwy

      farsz:

      2 kiełbasy (u mnie ugotowana biała) ok. 200 g

      1/2 kg pieczarek

      1 łyżka masła klarowanego

      sól, pieprz

      1 czerwona cebula

      200 g sera żółtego

       

      Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odlać, wystudzić, obrać ze skórki, zgnieść w prasce lub utłuc. Przełożyć do salaterki. Dodać obie mąki, sól, tymianek, wbić jajko. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić lub wyręczyć się robotem. Miskę wstawić na 15-20 min. do lodówki.

      Czosnek drobno posiekać

      W rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek, chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory. Rozdrobnić je widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować razem ok. 5-8 min. często mieszać. Odstawić do wystudzenia.

      Pieczarki pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni masło, wrzucić pieczarki. Posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut, aż zmiękną. Usmażone odcedzić na sicie z nadmiaru wody.

      Kiełbasę pokroić w plastry. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w cienkie plastry.

      Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto ziemniaczane i uformować (najlepiej dużą łyżką) płaski, okrągły placek. 

      Placek posmarować dokładnie sosem. Rozłożyć równomiernie pieczarki, plastry kiełbasy i cebuli. Całość posypać tartym serem.

      Piec ok. 20-25 min. w 210-220 st (grzanie góra- dół). Ostatnie 5 min. piekłam tylko od spodu.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza ziemniaczana chłopska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 września 2015 10:33
  • piątek, 28 sierpnia 2015
    • Pizza z mięsem mielonym bez ciasta

      Jeżeli macie dość kotletów mielonych, a nie macie ochoty robić specjalnie ciasta do pizzy, to rozwiązaniem jest to oto danie:)

      Lista zakupów dla 4 osób:

      1/2 kg mielonego mięsa (u mnie z indyka)

      1 mała czerstwa bułka (+mleko do namoczenia)

      1/2 cebuli

      1 ząbek czosnku

      1 jajko

      2 kolorowe papryki (u mnie biała i czerwona)

      4 łyżki kukurydzy z puszki

      sól, pieprz, suszona bazylia

      2 opakowania mozzarelli

      4 pomidory

      świeże listki bazylii do posypania

      Bułkę namoczyć w mleku, kiedy zmięknie, wyjąć i dobrze odcisnąć. Papryki pokroić w kostkę. Cebule i czosnek posiekać.

      Do dużej miski włożyć mięso, odciśniętą bułkę, paprykę, kukurydzę, cebulę i czosnek. Wbić jajko. Posolić, popieprzyć i dodać suszoną bazylię. Masę dokładnie wyrobić ręką.

      Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plastry. Mozzarellę pokroić w grubsze plastry. 

      Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Przełożyć mięso i uformować cienki placek. Wierzch obłożyć plasterkami pomidora i mozzarelli. Całość oprószyć delikatnie sola, pieprzem i bazylią.

      Piec ok. 15-20 min. w 200 st. (grzanie góra- dół).

      Gotową pizzę posypać listkami świeżej bazylii.

      Podałam z pieczywem i sałatą.

      Podobną pizzę, ale wersję hawajską znajdziecie tutaj.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z mięsem mielonym bez ciasta”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 28 sierpnia 2015 16:01
  • wtorek, 25 sierpnia 2015
  • piątek, 21 sierpnia 2015
    • Jogurtowe muffinki z gruszką

      Upały zelżały, można w końcu bez zagrożenia dla życia korzystać z piekarnika;)

      Lista zakupów na 12 sztuk:

      4 średnie gruszki

      składniki suche:

      250 g mąki

      1/2 opakowania proszku do pieczenia

      szczypta soli

      150 g cukru

      1 łyżeczka mielonego imbiru

      1 łyżeczka cynamonu

      składniki mokre:

      2 jajka

      75 ml oliwy

      150 g jogurtu naturalnego gęstego

      sok z 1/2 cytryny

      skórka otarta z 1/2 cytryny

      polewa:

      150 g gorzkiej czekolady o zawartości 65% kakao

      skórka otarta z 1/2 cytryny do posypania babeczek

      Składniki suche wymieszać w dużej salaterce. Składniki mokre wymieszać w innej. Obie masy połączyć i bardzo dobrze zmiksować. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

      Do formy na muffinki włożyć 12 papierowych osłonek i nakładać po ok. 2 łyżki ciasta do każdej.

      Piec ok. 30-35 min. w 175 st. (grzanie góra- dół).

      W tym czasie przygotować polewę. W małym rondelku zagotować wodę, przykryć metalową miseczką, wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać, aż cała się rozpuści i uzyska konsystencję kremu. 

      Wystudzone lekko muffinki ozdobić polewą czekoladową i oprószyć skórką z cytryny.


      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Jogurtowe muffinki z gruszką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 21 sierpnia 2015 10:54
  • czwartek, 20 sierpnia 2015
    • Carpaccio z kalarepki i pomarańczy

      Bardzo fajne połączenie warzyw i owoców :)

      Lista zakupów dla 2 osób:

      1 kalarepka ok. 300 g

      2 garście rukoli

      2 pomarańcze

      1 papryczka chili

      sól, pieprz

      dressing:

      2- 3 łyżki oliwy z oliwek

      1 posiekany drobno ząbek czosnku

      1 łyżeczka soku z cytryny

      1 łyżka soku z pomarańczy

       

      Kalarepkę obrać i pokroić w cienkie plastry, najlepiej tak, jak ogórki na mizerię- na tarce. Oprószyć solą i odstawić na sicie na 10 min. Przepłukać wodą i osuszyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku.

      Obie pomarańcze sparzyć. Z jednej otrzeć na tarce o drobnych oczkach skórkę.

      Pomarańcze obrać, oczyścić z błonek i pokroić w ósemki. Z jednej cząstki wycisnąć sok.

      Składniki dressingu połączyć ze sobą i dobrze wymieszać.

      Kawałki pomarańczy ułożyć na kalarepce, posypać rukolą, posiekanym chili, polać dressingiem.

      Całość posypać startą skórką z pomarańczy.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      czwartek, 20 sierpnia 2015 14:12
  • wtorek, 18 sierpnia 2015
    • Lazania z cukinii

      Przepyszna i dużo lżejsza wersja tradycyjnej lazanii :) Powinna wystarczyć dla 4-6 osób, gdyż pomimo braku makaronu, jest bardzo sycąca.

      Lista zakupów na formę o wymiarach 32 cm x 21 cm:

      3 duże cukinie (ok. 1.5 kg) długie

      1 duża cebula

      2 duże ząbki czosnku

      1 kg mięsa mielonego (u mnie indycze)

      sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, oregano i bazylia

      6 łyżek oliwy

      1 duża puszka pomidorów (600 g)

      400 g serka naturalnego

      100 ml mleka

      2 szczypty gałki muszkatołowej

      250 g- 300 g sera żółtego

      listki bazylii do posypania

       

      Lazania przed upieczeniem:


      Cukinie umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie, długie plastry. Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oliwy i każdy plaster obsmażyć z obu stron. Ja wykorzystałam do tego patelnię grillową.

      Plastry cukinii osuszyć na papierowym ręczniku.

      Cebulę i czosnek posiekać.

      Pozostałą oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso. Smażyć razem, aż mięso będzie gotowe.  Pomidory z puszki odcedzić z zalewy, którą na wszelki wypadek zachować.

      Pomidory dodać do mięsa. Drewnianą łyżką posiekać na mniejsze kawałki, dobrze wymieszać z mięsem. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i oregano. Jeżeli farsz wydaje się Wam za suchy, można dodać kilka łyżek zalewy pomidorowej. Rondel przykryć i dusić całość ok. 12 min.

      W salaterce połączyć serek naturalny z mlekiem. Wymieszać dokładnie widelcem i doprawić gałką.

      Ser żółty zetrzeć.

      W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę z plastrów cukinii. Dość ciasno, aby nie było żadnych luk. Na nią wyłożyć farsz z mięsa i pomidorów. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę cukinii, następnie masę serka z gałką i ponownie cukinię. 

      Całość posypać tartym żółtym serem.

      Piec ok. 30-35 min. w 200 st.

      Lazanię podawać posypaną świeżymi listkami bazylii. 

      Lazania po upieczeniu:


      Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Lazania z cukinii”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 sierpnia 2015 12:11
  • wtorek, 11 sierpnia 2015
  • poniedziałek, 10 sierpnia 2015
  • sobota, 08 sierpnia 2015
  • piątek, 07 sierpnia 2015
    • Burgery z pistacjami i suszoną żurawiną

      Sobota i niedziela zapowiada się upalna, więc jeżeli ktoś miałby robić grilla, to bardzo polecam te burgery. Ja swoje przygotowałam na patelni grillowej.

      Lista zakupów na 6 kotletów:

      1/2 kg mięsa mielonego z indyka

      1 czerstwa bułka namoczona w mleku

      1 jajko

      1/2 łyżeczki soli

      2 łyżki czubate żurawiny

      4 łyżki posiekanych grubo pistacji bez soli

      1/2 łyżeczki kminku

      1 duży ząbek czosnku

      szczypta cynamonu

      1/2 łyżeczki pieprzu

      Mięso przełożyć do dużej salaterki. Wbić jajko. Bułkę odcisnąć z mleka i dodać do mięsa. Wsypać przyprawy: sól, pieprz, cynamon, kminek. Dodać wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Masę dokładnie wyrobić ręką. Dodać pistacje, natkę i żurawinę. Ponownie wymieszać.

      Wilgotnymi rękoma uformować 6 kotletów.

      Wrzucić na ruszt lub patelnię.

      Kotlety podałam z jogurtem naturalnym posypanym delikatnie kminkiem oraz dipem brzoskwiniowym, o którym napiszę jutro.

       

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 07 sierpnia 2015 08:00

Kalendarz

Wrzesień 2015

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Opcje Bloxa