kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą. Mikołaj Rej

Wpisy

  • czwartek, 21 maja 2015
    • Gratin z ziemniakami i gruszką

      Klasyczne gratin było już tutaj : klik. Dziś wersja wzbogacona gruszką :)

       

      Lista zakupów dla 4 osób na formę o średnicy 25 cm:

      6 dużych ziemniaków (po obraniu ok. 800 g)

      2 średnie gruszki

      sól, pieprz

      250 g śmietany 20 %

      1 duży ząbek czosnku

      120 g żółtego sera w kawałku

      nać pietruszki do przybrania (lub posiekany szczypiorek)

       

      Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry. Gruszki obrać i również pokroić w cienkie plastry.

      Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starty wymieszać ze śmietaną.

      W naczyniu żaroodpornym poukładać plastry ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Plastry gruszek powtykać w odstępach między ziemniakami. Wszystko zalać śmietaną z serem.

      Piec ok. 50- 60 min. w 190 st.(grzanie góra- dół). Jeżeli ser zacznie się mocno przypiekać - przykryć formę lub włożyć dodatkową blachę na górną półkę.

      Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką. Gratin podałam do uduszonych udek kurczaka i sałaty z klasycznym winegretem.


      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Gratin z ziemniakami i gruszką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      czwartek, 21 maja 2015 16:32
  • wtorek, 19 maja 2015
    • Kaczka z białym farszem

      Aromatyczna, krucha, z przypieczoną skórką- przedstawiam Wam kaczkę z pysznym farszem :)

      Lista zakupów:

      1 kaczka (o wadze ok. 1,8 kg)

      sól, pieprz, majeranek

      1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego

      farsz:

      2 -3  jajka ugotowane na twardo

      1 pęczek naci pietruszki

      1 bułka czerstwa

      1 łyżeczka masła

      1 surowe jajko

       

      Kaczkę dokładnie umyć (lub namoczyć w wodzie na ok. 3 godz.) osuszyć. Polać 1 szklanką soku jabłkowego i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć i natrzeć w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Wierzch dodatkowo obsypać majerankiem. Wstawić ponownie do lodówki na 24 godziny lub całą noc.

      Przygotować farsz: bułkę namoczyć w mleku lub wodzie ok. 1 godz. Odcisnąć. Jajka na twardo i nać drobno posiekać. Połączyć z odciśniętą bułką. Masę dobrze wyrobić ręką. Surowe jajko rozbić- oddzielić żółtko od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Do masy dodać żółtko i ubite jajko. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

      Kaczkę nafaszerować masą jajeczną, zaszyć lub spiąć wykałaczkami.

      Włożyć do rękawa do pieczenia, podlać pozostałym sokiem jabłkowym.

      Piec ok. 1,5 godziny w 200 st. (grzanie góra- dół). Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 180 st. Pod koniec przeciąć rękaw, aby kaczka dobrze się zrumieniła. 


      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kaczka z białym farszem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 maja 2015 15:30
  • czwartek, 07 maja 2015
    • Zupa pomidorowa z fenkułem i orzechami

      Dawno w mojej kuchni nie gościł fenkuł, czyli koper włoski :) Zostawiam Was z zupą, a sama idę się pakować na wyjazd do Polski.

      Lista zakupów dla 4 osób:

      2 fenkuły (razem 350-400 g)

      400 g pomidorów z puszki

      400 ml bulionu

      1 cebula

      2 ząbki czosnku

      sól, pieprz i cukier

      do posypania

      8 łyżek posiekanych na spore kawałki orzechów włoskich 

      6 łyżek świeżo startego parmezanu

      skórka otarta z 1/2 cytryny

      2-3 łyżki posiekanej zieleniny z kopru 

       

      Koper włoski umyć, odciąć zieleninę, pokroić w kostkę (pozbywając się głąbów). Cebulę i czosnek obrać i posiekać.

      W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, cebulę i fenkuł. Podsmażyć 2- 3 minuty razem. Mieszać. Zalać puszką pomidorów i bulionem. Gotować razem 20-25 min. Zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

      Na suchej patelni uprażyć orzechy włoskie. Wyjąć, wystudzić i wymieszać z parmezanem, skórką cytrynową i posiekaną zieleniną.

      Posypać zupę.

       Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa pomidorowa z fenkułem i orzechami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      czwartek, 07 maja 2015 09:45
  • środa, 06 maja 2015
    • Pieczone bataty z sałatką

      Kupiłam bardzo duże bataty, jeżeli kupicie mniejsze użyjcie mniejszej ilości składników, a także skróćcie czas gotowania i pieczenia :)

      Lista zakupów dla 2 osób:

      2 bataty (każdy po 400 g) 

      marynata:

      1 cytryna

      1 średnia papryczka chili

      kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm długości)

      1 łyżka miodu

      sałatka:

      4 średnie pomidory

      2 ząbki czosnku

      1 pęczek naci pietruszki

      oliwa z oliwek 1 łyżka

      sól, pieprz

       

      Bataty dokładnie umyć. Nie obierać. Ugotować w wodzie bez dodatku soli ok. 20 min. Powinny już zmięknąć. Wyjąć.

      Chili, obrany imbir posiekać, połączyć z sokiem z cytryny i miodem. Dokładnie wymieszać.

      Każdego batata przekroić wzdłuż na pół (nie do końca) i zalać środek marynatą  imbirową.

       

      Każdy ziemniak zawinąć w folię. Położyć na blasze i piec ok. 40 min. w 200 st. (grzanie góra- dół). Pod koniec lekko odchylić folie i sprawdzić, czy bataty są już miękkie.

      W czasie pieczenia przygotować sałatkę: pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną nać pietruszki, posiekany czosnek, zalać 1-2 łyżkami oliwy, posolić i popieprzyć do smaku.

      Bataty wyjąć z piekarnika, rozwinąć. Podawać z sałatką, którą można też częściowo nakładać do środka upieczonego słodkiego ziemniaka.

       

       Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      środa, 06 maja 2015 12:26
  • poniedziałek, 04 maja 2015
  • niedziela, 03 maja 2015
  • sobota, 02 maja 2015
    • Pieczone mielone z dipem z groszku

      Z podanych składników wyszło mi 26 kulek :)

      Lista zakupów:

      750 g mięsa mielonego (u mnie wołowo- wieprzowe)

      1 jajko

      4-5 łyżek posiekanej naci pietruszki

      3 łyżki bułki tartej

      100 g kukurydzy z puszki

      sól, pieprz, majeranek do smaku

      5 łyżek oliwy z oliwek

      szczypiorek do posypania

      zielony dip:

      400 g groszku z puszki

      2 duże ząbki czosnku

      3 łyżki soku z cytryny

      6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

       

      Groszek odcedzić i zmiksować z pozostałymi składnikami. Doprawić pieprzem.

      Do dużej salaterki włożyć mielone mięso, wbić jajko. Dodać odsączoną kukurydzę. Wsypać bułkę tartą, posiekaną nać pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Masę mięsną dokładnie wyrobić ręką. 

      Do małej miseczki nalać oliwy.

      Z masy mięsnej uformować niewielkie klopsy. Każdy obotoczyć dokładnie w oliwie.

      Klopsiki ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym.

      Piec ok. 15 min. w 220 st. (grzanie góra- dół) a następnie ok. 5-8 minut z opcją termoobieg- grill.

      Upieczone, gotowe klopsiki posypać posiekanym szczypiorkiem. Podałam z dipem, sałatą i bagietką.

       

      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      sobota, 02 maja 2015 19:02
  • czwartek, 30 kwietnia 2015
  • wtorek, 28 kwietnia 2015
  • poniedziałek, 27 kwietnia 2015
    • Wołowina z woka

      Zamiast wołowiny można użyć oczywiście innego mięsa: drobiowego lub wieprzowego.

      Lista zakupów dla 4 osób:

      2-3 łyżki oleju kukurydzianego

      1/2 kg wołowiny

      pęczek szczypiorku 

      2 duże ząbki czosnku

      1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

      1 czerwona papryka

      200 g fasolki szparagowej

      1 mała papryczka chili

      sos:

      2 łyżki masła orzechowego

      6 łyżek mleka kokosowego

      1 łyżka soku z cytryny

      1 łyżeczka cukru

      1 łyżka sosu sojowego

      dodatkowo:

      makaron chiński do podania

       

      Szczypiorek posiekać (odłożyć 2-3 łyżki do posypania gotowego dania). Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.

      Paprykę czerwoną pokroić w długie paski. Chili posiekać.

      Fasolkę szparagową wrzucić na 2-3 min. do wrzątku. Odcedzić. Odciąć końcówki.

      Składniki sosu wymieszać dokładnie w dużym kubku.

      Rozgrzać wok lub rondel z grubym dnem. Wlać olej. Na gorący wrzucić posiekany szczypiorek, czosnek i imbir. Smażyć chwilę razem (2-3 minuty). Dodać paski wołowiny. Mieszać i smażyć razem ok. 5 min.

      Dodać paski czerwonej papryki i posiekane chili. Smażyć kolejne kilka minut. Dodać fasolkę szparagową. Smażyć 2-3 min. razem. Wszystko zalać sosem. Dokładnie wymieszać, podsmażyć ok. 2 min. Mięso powinno być już gotowe, a warzywa lekko chrupkie.

      Doprawić ewentualnie solą i pieprzem.

      Podawać z makaronem ryżowym (który wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na 5 min. i odcedzić).

      Gotowe danie posypać odłożonym wcześniej szczypiorkiem.

       

       

      Smacznego życzy oliwek :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 kwietnia 2015 18:11

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl

Opcje Bloxa