kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Wpisy

  • piątek, 29 kwietnia 2016
    • Chałwa domowa

      Przygotowanie chałwy w domu jest wyjątkowo proste i szybkie. My lubimy taką trochę "ziarnistą" ale wystarczy dłużej miksować sezam, by uzyskać pył, a w rezultacie gładką masę. Możecie dodać również swoje ulubione dodatki.

      Lista zakupów:

      200 g sezamu

      3.5- 4 łyżki miodu

      1 łyżka cukru waniliowego

      2 łyżki orzeszków pinii

      2 łyżki niesolonych pistacji

      Sezam uprażyć na suchej patelni. Wyjąć i wystudzić. Zmiksować na pył.

      Dodać miód, posiekane grubo orzechy i cukier. Dokładnie wymieszać. Uformować dowolny kształt i zawinąć w folię. Schować do lodówki na całą noc.

      Wyjąć na drugi dzień i pokroić na mniejsze kawałki.

      Do stylizacji na zdjęciu użyłam kul, które znajdziecie na stronie Mojaski (wspaniałej kobiety, która robi niesamowite lampy m.in. ze strusich jaj).

       

       

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 29 kwietnia 2016 18:56
  • poniedziałek, 25 kwietnia 2016
    • Muffinki ze spaghetti

      Te muffinki zaserwowałam na ciepłą kolację, ale sprawdzą się również jako przekąska na zimno.

      Lista zakupów na 12 sztuk:

      250 g makaronu spaghetti

      70 g chudego boczku lub szynki lub suchej kiełbasy (użyłam tego ostatniego)

      1 mała cebula

      1/2 czerwonej papryki

      100 g parmezanu tartego

      3 żółtka

      200 g śmietany 30 %

      sól, pieprz

      masło do natłuszczenia formy

      listki bazylii do dekoracji

       

      Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.

      Wędlinę, paprykę i cebulę pokroić w małą kostkę.

      Na suchą patelnię wrzucić wędlinę i podsmażyć do momentu aż się zrumieni i wytopi część tłuszczu. Dodać paprykę i cebule i smażyć razem na małym ogniu 1-2 minuty.

      Żółtka wymieszać dokładnie ze śmietaną- najlepiej w jakimś małym dzbanku, aby łatwo było przelewać farsz. 

      Każde wgłębienie w formie do muffinek wysmarować masłem. Do każdego włożyć porcję makaronu- formując "gniazdka" a na wierzch posypać przesmażoną wędliną z cebulą i papryką. Każde gniazdko zalać sosem śmietanowo- jajecznym. 

      Piec ok. 25 min. w 180 st.

      Przed podaniem udekorować listkami bazylii.



       Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki ze spaghetti”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 kwietnia 2016 12:45
  • poniedziałek, 18 kwietnia 2016
  • piątek, 15 kwietnia 2016
    • Filet z indyka pieczony z pomarańczą i chili

      Filet wyszedł bardzo soczysty z lekką nutą słodyczy i pikantności. Od razu po upieczeniu ukroiłam 2 grube plastry i mieliśmy wspaniały obiad. Podałam je z ryżem i sałatą. Po wystudzeniu filet kroiliśmy na cienkie plasterki i jedliśmy na kanapkach.

      Lista zakupów:

      1 kg filetu z indyka

      marynata:

      3 łyżki sosu Worcestershire

      1 duża pomarańcza (obrana i oczyszczona z białych błonek)

      1 mała obrana cebula

      2 spore papryczki chili- posiekane

      1 czubata łyżka majonezu

      1 łyżeczka pieprzu cytrynowego

      dodatkowo:

      sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy

      sól do natarcia mięsa

       

      Filet natrzeć solą. Składniki marynaty zmiksować. Mięso zalać marynatą i schować do lodówki na min. 12 godzin. 

      Mięso wyjąć i zdjąć nadmiar marynaty (ja nie zrobiłam tego aż tak bardzo dokładnie). Filet przełożyć do rękawa do pieczenia i podlać sokiem z pomarańczy. Piec w 180 st. ok. 1 godziny i 15 min. (na najniższej półce, ponieważ rękaw z folii sporo urośnie). Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw,aby mięso ładnie się lekko zrumieniło.

      Podawać na ciepło lub zimno.

       Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 15 kwietnia 2016 13:03
  • środa, 13 kwietnia 2016
    • Tarta z ryżem mlecznym i ananasem

      Tartę proponuje zrobić w formie z wyjmowanym dnem- po wystudzeniu najłatwiej wtedy pokroić gotowe ciasto :)

      Lista zakupów:

      ciasto:

      150 g mąki

      szczypta soli

      1 łyżka cukru waniliowego

      50 g wody (ok. 10 łyżek)

      75 g masła

      warstwa ryżowa:

      100 g ryżu mlecznego

      500 ml mleka

      3 łyżki suszonej żurawiny

      4 łyżki cukru zwykłego

      200 g śmietany 30%

      2 białka

      wierzch: 

      5-6 plastrów świeżego ananasa

      łyżka masła

      5 łyżek cukru

      do przystrojenia: 

      15 lub więcej sztuk wiśni (z konfitury)

       

      Wszystkie składniki spodu tarty połączyć i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.

      W tym czasie Przygotować ryż. Zagotować mleko, wsypać ryż i gotować razem na małym ogniu ok. 35 min. Często mieszać, aby ryż się nie przypalił. W połowie gotowania dodać suszoną żurawinę i cukier. Ryż powinien całkowicie wchłonąć mleko. Ugotowany- wystudzić.

      Ciasto wyjąć z lodówki. Formę do tarty wysmarować lekko masłem i wylepić ciastem. Widelcem porobić dziurki miejsce przy miejscu.

      Wstawić formę z ciastem jeszcze na pół godziny do lodówki.

      Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć na rumiano z obu stron plastry ananasa. W czasie smażenia lekko podsypywać cukrem. Delikatnie wyjąć (będą bardzo miękkie) i odsączyć na papierowym ręczniku.

      Białka ubić na sztywną pianę. Śmietanę również ubić na sztywno. Dodać do wystudzonego ryżu i dokładnie wszystko wymieszać.

      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić  formę z samym ciastem na 5-10 min. Wyjąć. Wyłożyć warstwę ryżu. Wyrównać wierzch. Ułożyć plastry ananasa i przystroić wiśniami.

      Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25-30 min.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      środa, 13 kwietnia 2016 11:33
  • czwartek, 07 kwietnia 2016
  • poniedziałek, 04 kwietnia 2016
    • Wiosenny chlebek z warzywami

      W Solingen w końcu zrobiła się piękna, słoneczna pogoda, co od razu poprawiło mi humor i nabrałam ochoty na ten chleb :) Przepis pochodzi z gazety "Lisa kochen&backen" marzec 2016.

      Lista zakupów na formę keksową o gł. 30 cm:

      2 ugotowane ziemniaki (200 g bez skóry)

      3 marchewki (250 g)

      6 łyżek mrożonego groszku (lub groszku z puszki)

      1 pęczek naci pietruszki

      1 pęczek naci koperku

      200 g mąki kukurydzianej

      200 g mąki pszennej

      3 łyżeczki sody oczyszczonej

      1 łyżka oleju rzepakowego

      300 ml maślanki

      gałka muszkatołowa

      sól, pieprz

      Mąki wymieszać dokładnie z sodą.

      Ziemniaki rozgnieść widelcem, połączyć z olejem rzepakowym i maślanką, dokładnie wymieszać.

      Nać pietruszki i koperek posiekać.

      Marchewkę obrać i pokroić obieraczką do warzyw wzdłuż na długie pasma.

      W niewielkim garnku zagotować wodę. Wrzucić mrożony groszek (chyba że używacie groszku z puszki, wtedy wystarczy go dobrze odcedzić) i blanszować go ok. 4 min. Wyjąc łyżką cedzakową i wrzucić pasma marchewki. Również blanszować kilka minut. Wyjąć.

      Mąki z sodą połączyć z ziemniakami z maślanką. Dokładnie wymieszać. Dodać groszek, posiekane zioła i marchew (kilka pasm marchwi zostawić do dekoracji). Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.

      Foremkę natłuścić. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch. Ułożyć kilka pasm marchewki.

      Piec ok. 40 min. w 180 st. (aż do suchego patyczka)

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Wiosenny chlebek z warzywami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 kwietnia 2016 08:26
  • piątek, 01 kwietnia 2016
    • Sernik z makiem

      Mój świąteczny sernik :) 

      Lista zakupów na tortownicę o średnicy 28 cm:

      spód ciasta:

      120 g mąki ziemniaczanej

      200 g mąki pszennej

      szczypta soli

      1 jajko

      1 żółtko

      150 g masła

      120 g cukru pudru

      masa makowa:

      100 g maku mielonego

      450 ml mleka

      75 g cukru

      50 g masła

      50 g grysiku pszennego

      masa serowa:

      800 g sera białego mielonego

      200 g cukru zwykłego

      5 jajek

      1 łyżka cukru waniliowego

      100 g mąki

      100 ml mleka

      1 łyżka skórki otartej z 1 cytryny

      250 g śmietany 30%

      polewa:

      1 tabliczka czekolady (60% kakao)

      200 g śmietany 30%

      2-3 łyżki maku do posypania

      1 łyżka skórki otartej z cytryny do posypania

      Wszystkie składniki spodu ciasta zagnieść na gładka masę, uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę.

      Przygotować masę makową: Do niewielkiego rondla wlać mleko, wsypać mak, dodać masło i cukier. Gotować na bardzo małym ogniu, cały czas mieszać. Dodać grysik, gotować jeszcze 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Odstawić i wystudzić.

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i mały brzeg wykleić ciastem. Widelcem nakłuć miejsce przy miejscu. Włożyć formę do lodówki na jeszcze 30 min.

      Przygotować masę serową: w salaterce wymieszać cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę. Wbić jajka, wlać mleko. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać ser i skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie wymieszać.

      Wyjąć formę z lodówki. Wyłożyć na spód najpierw masę makową. Wyrównać wierzch. Następnie wyłożyć masę serową. 

      Piec ok. 50- 60 min. w 170 st.

      Upieczony sernik odstawić do wystygnięcia. 

      Przygotować polewę: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę. Mieszać, aż do uzyskania gładkiego kremu.

      Sernik posmarować polewą, posypać makiem i skórką z cytryny.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 01 kwietnia 2016 15:47
  • piątek, 25 marca 2016
    • Szynka pieczona klasyczna - przepis

      To klasyczna szynka, która zawsze się sprawdza zarówno na ciepło jak i zimno. Przeważnie robię jej większą ilość niż podałam dziś na blogu. Kiedy wystygnie, kroję na kilka grubszych plastrów, podgrzewam na patelni i podaję na ciepło z ziemniakami lub kaszą na obiad. A czasem, kiedy już jest wystudzona, kroję na cienkie plasterki i serwuję ją jako wędlinę na kanapki.

      Lista zakupów:

      1 kg szynki

      siatka wędliniarska

      wywar:

      2 l wody

      2 łyżki soli morskiej

      4 listki laurowe

      5 sztuk ziela angielskiego

      5 sztuk ziaren jałowca

      1 łyżka pieprzu ziarnistego

      do natarcia:

      pieprz mielony

      domowa vegeta

      2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku

      do posypania:

      3 łyżki suszonego majeranku

      1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

      Szynkę włożyć w siatkę wędliniarską.

      Przygotować wywar: do garnka nalać 2 litry wody, włożyć resztę składników, zagotować. Gotować razem ok. 10 min. Wystudzić. Przelać do szklanej salaterki. Włożyć w to szynkę. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (najlepiej 48 godzin).

      Szynkę wyjąć z zalewy i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym.

      Natrzeć vegetą i czosnkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia i podlać 1/3 szklanki wody.

      Przygotować kawałek folii aluminiowej w którą zawinie się szynkę po upieczeniu. Prostokąt folii obsypać suszonym majerankiem.

      Szynkę piec (grzanie góra- dół) 1 godzinę w 180 st. (na najniższej półce, ponieważ rękaw wysoko urośnie). Przeciąć nożem rękaw i piec jeszcze 5-10 min, aż szynka się ładnie zarumieni.

      Wyjąć z piekarnika. Przeciąć siatkę wędliniarską nożyczkami w kilku miejscach i zdjąć. Szynkę przełożyć na folię aluminiową, obsypaną majerankiem. Jeszcze gorącą zawinąć w folię i odstawić do wystygnięcia.

       Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Szynka pieczona klasyczna - przepis ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      piątek, 25 marca 2016 20:21
  • środa, 23 marca 2016
    • Pasztet - przepis

      W najbliższe święta nie może zabraknąć na naszym stole klasycznego pasztetu, którego nauczyła mnie robić moja mama:)

      Lista zakupów na 1 pasztet (forma do pieczenia: keksówka)

      70 dag łopatki wieprzowej

      30 dag surowego boczku

      25 dag wątróbki drobiowej

      2 małe czerstwe bułki

      4 średnie cebule

      1 marchew

      1 pietruszka

      kawałek selera 

      2 jajka

      sól, pieprz, gałka muszkatołowa

      Łopatkę wieprzową pokroić w małe kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler. Przykryć i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (sprawdzić widelcem). Mięso i warzywa wyjąć, wystudzić, wywar zachować.

      Do wywaru włożyć pokrojoną wątróbkę. Gotować ok.5-10 min.

      Wyjąć.

      Boczek pokroić w kostkę,cebule posiekać. Na patelni usmażyć razem boczek z cebulą (jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać odrobinę masła klarowanego). Przykryć i poddusić. 

      Czerstwe bułki podzielić na mniejsze kawałki i dołożyć do boczku, aby zmiękły i przeszły smakiem. Przykryć i dusić jeszcze razem kilka minut. Zdjąć z ognia i wystudzić.

      Wszystkie wystudzone składniki zmiksować z jajkami na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

      Formę natłuścić, obsypać bułką tartą. Przełożyć masę, wyrównać wierzch. Kilka razy uderzyć foremką o blat, aby mięso dobrze się ułożyło.

      Piec ok. 40-50 min. w 170 st. (grzanie góra- dół) aż wierch pasztetu ładnie się zrumieni.

      Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pasztet - przepis ”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      zawsze.oliwek
      Czas publikacji:
      środa, 23 marca 2016 11:51

Kalendarz

Maj 2016

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków

Opcje Bloxa