', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

dodatki (dipy, sosy)

Dip z awokado i wasabi

zawsze.oliwek

Ten ostry dip zrobiłam do grillowanego mięsa, choć pasuje on również do pokrojonych w słupki warzyw lub do sałaty. Lista zakupów: 200 g jogurtu naturalnego 1 duże awokado (po obraniu, bez pestki ok. 130 g) 3 łyżeczki sosu wasabi (lub więcej) sok z cy... więcej

Cytrynowe masło z kaparami do ryb

zawsze.oliwek

To masło bardzo dobrze smakuje z gotowanymi na parze, smażonymi, pieczonymi i grillowanymi rybami. Po schłodzeniu należy pokroić je w cienkie lub grubsze plastry i kłaść bezpośrednio na gorącym daniu.Polecam je na zbliżające się Święta :) Lista zakup... więcej

Dip z orzeszków ziemnych

zawsze.oliwek

Ten dip może być pysznym dodatkiem do pieczonych lub grillowanych mięs, surowych warzyw pokrojonych w słupki, a nawet pastą na grzanki :) Lista zakupów: 100 g orzeszków ziemnych solonych 1 mała cebula 1 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała papry... więcej

Smarowidło z awokado

zawsze.oliwek

Smarowidło jest bardzo proste w przygotowaniu i świetnie się nadaje do tostów (w towarzystwie pomidora) lub tortilli, które właśnie dziś zrobiłam. Każdy podgrzany placek posmarowałam tą pastą, nałożyłam smażonego kurczaka, sałatę i pomidory. Sprawdzi... więcej

Słodki sos chili

zawsze.oliwek

Z podanych składników wyszło mi sporo sosu, proponuję więc pierwszy raz zrobić go z połowy podanych porcji. Sos jest bardzo pikantny i świetnie się sprawdza jako dodatek do grillowanych mięs. Lista zakupów: 300 g cukru 125 ml wody 220 ml octu ryżoweg... więcej

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci