', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

przetwory

Ogórki małosolne "na sucho"

zawsze.oliwek

Przeważnie robię małosolne tradycyjną metodą, ale kiedy zobaczyłam u Doroty ogórki "na sucho" postanowiłam od razu wypróbować tę recepturę. Jest przy nich mało roboty i wychodzą bardzo smaczne :) Lista zakupów na 1 kg ogórków: 1 kg ogórków gruntowyc... więcej

Imbir z miodem na przeziębienie

zawsze.oliwek

Pomysł podsunęła mi Ulcik z Kuchni na wzgórzu :) Lista zakupów: spory kawałek imbiru (ok.15 cm) cytryna miód (4 łyżki) Cytrynę sparzyć i pokroić w cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Plastry ułożyć ciasno w słoiku i zalać m... więcej

Domowa nutella ze śliwek

zawsze.oliwek

Przepyszna czekoladowo- śliwkowa i przede wszystkim zdrowa konfitura, genialna na śniadanie w towarzystwie kawy lub do wykorzystania do domowych wypieków. Powiem nieskromnie: palce lizać! Lista zakupów : 3 kg śliwek węgierek 1 kg cukru 20 dag kakao Z... więcej

Marynowana dynia

zawsze.oliwek

Uwielbiam ją jako dodatek do obiadów z mięsem, lub jako przekąskę na desce serów tzw. śmierdziuchów ;) Lista zakupów : 3 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) Zalewa: 2 szt. ziela angielskiego, 10-15 szt. goździków, cukier, ocet Do wody dodać angie... więcej

Chili

zawsze.oliwek

Muy picante!!!!!- klasyczna pasta chilli :) Moja przyjaciółka zrobiła coś pysznego- bardzo ostrrrrrrąpastę, którą można smarować wędliny na kanapkach, marynować w niej mięso, lub dodawać do potraw typu gulasz, makarony, ale przede wszystkim stosować... więcej

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci