', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Szarlotka z kruszonką

zawsze.oliwek

To klasyczna i prosta szarlotka, którą najczęściej i najchętniej przygotowuję :)

Lista zakupów na blachę 24 x 30 cm

ciasto:

3 szklanki mąki*

4 łyżki cukru

1 kostka masła- 250 g (w temperaturze pokojowej)

5 żółtek

2 łyżki śmietany 12-18 %

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2-3 łyżki bułki tartej

farsz:

1.5 kg jabłek

1 płaska łyżka cynamonu

5 białek

3/4 szklanki cukru *

szczypta soli

cukier puder do posypania

*1 szklanka= 250 ml

Do dużej miski wsypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane na mniejsze kawałki miękkie masło. Wsypać cukier. Ciasto wyrobić, aż powstanie gruba kruszonka. Dodać 5 żółtek i zagnieść. Dodać śmietanę i ponownie wyrobić.

Ciasto podzielić na 3 części.

1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny.

2/3 zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

W tym czasie przygotować farsz.

Jabłka obrać ze skórki i zszatkować na tarce w plastry (takiej, jak do mizerii).

Wyjąć z lodówki 2/3 ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i wylepić nim dno formy. 

Plasterki jabłek ułożyć równomiernie na całym cieście. Posypać cynamonem.

5 białek ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki cukru i ubijać, aż się cukier rozpuści.

Pianę ułożyć na jabłkach.

1/3 ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ciasto na blasze.

Piec ok. 50 min. w 170 st. (dół) a 10 min. przed końcem włączyć grzałkę górną.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • izaa_a

    ale pysznie wygląda

  • gin86

    Mmm, ten zapach... No coś cudownego! :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci