', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Kotlety a la gołąbki z sosem pomidorowym

zawsze.oliwek

Do tego dania zabierałam się od dawna. W sieci króluje wiele wersji, m.in. z kapustą pekińską lub bez ryżu, który podawany jest osobno. Zdecydowałam się na opcję full z gęstym sosem pomidorowym :)

Lista zakupów:

600 g mięsa mielonego

600 g białej kapusty

2 jajka

150 g ugotowanego,białego ryżu

sól, pieprz

4 łyżki kaszy manny

bułka tarta do obtoczenia kotletów

olej do obsmażenia

sos:

700 g pomidorów z puszki

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

2 marchewki

kawałek pora (ok. 15 cm )

sól, pieprz, cukier

oliwa

700 ml bulionu

Kapustę zszatkować i posolić.Odstawić na sicie na 30 min. W tym czasie przygotować mięso i sos.

Czosnek, cebulę, marchewkę i pora pokroić. Do rondla wlać odrobinę oliwy.Wrzucić warzywa. Zeszklić 3-4 min. Zalać pomidorami. Gotować razem ok. 5 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku.

W dużej salaterce wymieszać: mięso mielone, ugotowany ryż, odciśniętą kapustę. Wbić 2 jajka, wsypać kaszę mannę. Doprawić całość solą i pieprzem. Masę dokładnie wyrobić ręką. Uformować okrągłe kotlety.Każdy obtoczyć w bułce tartej i zrumienić na patelni.

Do sosu pomidorowego wlać gorący bulion. Zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć obsmażone kotlety. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 min.

Kotlety a la gołąbki podawać z sosem i surówkami.

Sos można zagęścić 2 łyżkami mąki.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci