', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zupa krem z suszonych grzybów i kasztanów

zawsze.oliwek

To moja pierwsza propozycja na Święta w tym roku. Zupa krem z suszonych grzybów z nietypowym dodatkiem kasztanów :)

Lista zakupów dla 4 osób:

20 g suszonych grzybów (ok. 5 łyżek)

1 cebula

1 łyżka masła

300 g surowych kasztanów jadalnych lub 200 g już ugotowanych bez łupinek (ok. 22 sztuk)

1.7 l bulionu

sól, pieprz, 

200 ml śmietany 20 %

Suszone grzyby zalać 150 ml wody i odstawić na noc. 

Na drugi dzień: grzyby odcedzić, wywar zachować. Grzyby drobno pokroić.

Jeżeli kupiliście surowe kasztany: każdy trzeba naciąć głęboko na krzyż na wybrzuszonej stronie. Wrzucić na wrzątek i gotować 20 min. Wyjąć, osuszyć i jeszcze ciepłe obrać. Odłożyć.

Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę.

Zagotować bulion, dodać wywar grzybowy i same grzyby.Dodać cebulę zeszkloną. Gotować razem ok. 40 min. aż grzyby będa miękkie (lub do godziny zależy jakie mieliście grzyby).

Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4 kasztany zostawić do dekoracji, a resztę wrzucić do zupy.Zmiksować. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Udekorować nacią, posypać posiekanymi kasztanami. Można podawać z groszkiem ptysiowym.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci