', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Filet z indyka pieczony z kasztanami

zawsze.oliwek

Pieczony filet z indyka jest banalnie prosty w przygotowaniu, a dodatek z pieczonych kasztanów czyni z niego odświętne danie.

Lista zakupów dla 4-8 osób:

1 kg filetu z indyka

marynata:

4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

sól, sporo pieprzu

20-30 kasztanów jadalnych surowych

 

Połączyć wszystkie składniki marynaty. Zalać mięso i odstawić na noc do lodówki.

Łupinę każdego kasztana głęboko naciąć na krzyż.

Na drugi dzień przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, na dno wlać trochę marynaty. Mięso obłożyć kasztanami (nacięciem do góry).

Piec 30 min w 180 st. Wyjąć naczynie żaroodporne. Powyciągać kasztany (powinny być już gotowe, z porozchylanymi łupinkami). Mięso obrócić na druga stronę. Podlać 1/3 szklanki wody (lub resztką marynaty- jeżeli nam została).Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 25-30 min. 

W tym czasie kasztany obrać z łupinek. Około 5 min.przed końcem pieczenia włączyć opcję grill, aby mięso ładnie się zrumieniło, wtedy można też dorzucić kasztany.

Indyka wyjąć z piekarnika. Pokroić w grube plastry. Podawać z kasztanami oraz z ryżem lub ziemniakami, a także ulubionymi sałatami/ surówkami.

Zimnego indyka można pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako wędlinę do kanapek.

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [SmakiZdrowia.pl] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Super propozycja, proste danie, które wygląda na wykwintne :) Ale pomysł niebanalny- nie wpadłabym na takie połączenie :) Na pewno spróbuję :)
    Zapraszam również do siebie, myślę, że warto :)
    www.smakizdrowia.pl/Blog
    Pozdrawiam,
    Kamila

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci