', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Ciasto z gruszkami i sokiem wiśniowym

zawsze.oliwek

Dziś polecam Wam bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane, które zrobiłam ostatnio na swoje urodziny :)

Lista zakupów na formę o średnicy 26 cm:

ciasto:

2 szklanki mąki (350 g)

3/4 szklanki cukru (170 g)

1/2 szklanki oleju rzepakowego (ok.9 łyżek)

1/2 szklanki mleka

4 jajka

1 opakowanie proszku do pieczenia

czerwone gruszki:

4 gruszki

200 ml domowego soku wiśniowego

Gruszki obrać. Przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Przełożyć do salaterki i zalać sokiem. Odstawić na 20 min.

W tym czasie utrzeć mikserem na gładką masę wszystkie składniki ciasta.

Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. 

Gruszki wraz z sokiem wiśniowym przełożyć na patelnię. Owoce ułożyć brzuszkami do góry. Zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 6 min.

Wystudzić.

Sok zlać z patelni i dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie całość.

Ciasto wylać do formy. Na wierzchu poukładać gruszki.

Piec ok 40 min. w 180 st. do suchego patyczka.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci