', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zupa krem z marchewki z krewetkami

zawsze.oliwek

Jak mówi stare przysłowie: obiad bez zupy, to jak chłop bez cepa. Przysłowie średnie, ale zupa za to zacna. I przy okazji zastąpi drugie danie, gdyż jest bardzo treściwa.

Lista zakupów dla 4-6 osób:

500 g marchewki (waga po obraniu)

15 g świeżego imbiru (waga po obraniu)

1 ostra papryczka chili

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka cukru

700 ml bulionu

250 g mleka kokosowego

sól, pieprz

250 g krewetek mrożonych

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła klarowanego

kilka łyżek pestek dyni

 

Krewetki rozmrozić, odsączyć. Wymieszać z wyciśniętym czosnkiem. Usmażyć na rumiano na 1 łyżce masła klarowanego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić.

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Marchew pokroić w cienkie plastry. Chili i imbir drobno posiekać. Zostawić garść surowej marchewki do przybrania zupy.

Na patelni rozgrzać druga łyżkę masła. Wrzucić plastry marchewki, posiekany imbir i chili. Smażyć chwilę razem. Posypać cukrem i cały czas mieszając smażyć jeszcze kilka minut.

Marchewkę, imbir i chili przełożyć do gotującego się bulionu. Dodać mleko kokosowe.

Gotować razem ok. 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Zmiksować.

Do zupy dodać plastry surowej marchewki oraz przygotowane krewetki. Całość posypać pestkami dyni i natką pietruszki. 


Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci