', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Placki z batatów, selera i marchewki- pieczone

zawsze.oliwek

Z podanej ilości wyszło mi 15 sztuk sporych placków, które podałam z sosem czosnkowym oraz z michą sałaty z klasycznym winegretem :)

Lista zakupów:

1 batat (po obraniu 450 g)

1 seler (po obraniu 450 g)

1 marchewka (po obraniu 100 g)

3 jajka

50 ml oleju rzepakowego

1 papryczka chili

sól, pieprz, łyżeczka kurkumy

dip: 1 jogurt naturalny

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

 

Przygotować dip: czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Warzywa zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dobrze odcisnąć. Przełożyć do salaterki. Wbić jajka. Doprawić kurkumą,solą i pieprzem. Dodać posiekaną papryczkę chili i olej. Bardzo dokładnie wymieszać.

Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Łyżką nabierać masę warzywną i kłaść jeden obok drugiego.Lekko spłaszczyć z góry.

Piec ok. 35 minut w 180 st. 

Po tym czasie odczekać kilka minut i delikatnie przełożyć placki na talerze (pomagałam sobie silikonową łopatką). Zaraz po upieczeniu są dość kruche, ale jak chwilkę wystygną robią się bardziej zwarte.

Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci