', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zupa krem z dyni i papryki

zawsze.oliwek

Tej jesieni jest to zdecydowanie nasza ulubiona zupa, która dość często pojawia się na naszym stole. Niedługo zamiast głów wyrosną nam chyba dynie i nie będzie potrzebna nam charakteryzacja na Halloween.

Lista zakupów:

700 g piure z dyni*

1 papryka czerwona i 1 biała (razem 200 g)

1 duża cebula

1 marchewka 100 g

ostra papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła klarowanego

1.5 l bulionu

700 g piure z dyni

400 ml mleka kokosowego

sól, pieprz, kurkuma

pestki dyni do posypania

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z paprykami, w tym z chili, z marchewką i czosnkiem.

Na patelni rozgrzać masło.Wrzucić pokrojone warzywa, zeszklić. Przykryć i dusić ok 6-8 minut.

Do gorącego bulionu wrzucić zawartość patelni, dodać piure dyniowe. Gotować razem ok. 12-15 minut. Wlać mleko kokosowe, Przyprawić. Zmiksować.

Podawać posypane pestkami dyni i/ lub z grzankami z chleba.

*piure z dyni robię tradycyjnie: dynię kroję na mniejsze kawałki, obieram ze skóry i patroszę wnętrze z pestek. Kawałki dyni układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok.30 min. w 200 st.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci