', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zapiekanka z batatów i gruszek

zawsze.oliwek

Wspaniała, aromatyczna zapiekanka w sam raz na jesienną zgrozę za oknem. Ci co nie przepadają za mięsem, niech pominą, zapiekanka będzie nadal bardzo smaczna ;) Danie podałam z michą zielonej sałaty.

Lista zakupów na formę o średnicy 28 cm:

600 g batatów (po obraniu)

3 gruszki (450 g po obraniu)

250 g cienkich plastrów szynki szwarcwaldzkiej 

20 orzechów włoskich

1 łyżka miękkiego masła

sól, pieprz

świeże zioła do posypania- u mnie tymianek

ewentualnie: krążki czerwonej cebuli 

Obrane bataty pokroić w cienkie plastry i ugotować w osolonej wodzie ok. 15 min. 

Obrane gruszki pokroić w plastry.

Formę wysmarować dokładnie masłem. Ułożyć naprzemiennie plastry batatów i gruszek.W równych odstępach powtykać zawinięte w ruloniki plastry szynki szwarcwaldzkiej. Całość oprószyć solą i pieprzem. Posypać ewentualnie krążkami cebuli. Całość posypać posiekanymi grubo orzechami włoskimi.

Piec 30 min.w 180 st. Po wyjęciu posypać świeżymi ziołami:majerankiem, tymiankiem lub po prostu nacią pietruszki.

Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • judik1119

    Mniam! Wygląa ślicznie i bardzo jesiennie :)

  • Gość *.dynamic.gprs.plus.pl

    Wygląda przepysznie.

  • Gość: [Bielecki.es] *.lodz.dialog.net.pl

    Mógłbym jeść całymi talerzami. ;)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci