', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zapiekanka z chlebem, pomidorami i cukinią

zawsze.oliwek

Zostaje Wam czasem czerstwe pieczywo? Jakieś bułki, chleb, kawałek ciabatty? Wykorzystajcie je do pysznej i aromatycznej zapiekanki z cukinii i pomidorów! Składniki podałam na dużą formę żaroodporną, bo w takiej robiłam pierwszy raz to danie. Na zdjęciu widzicie zapiekankę robioną już tylko dla 2 osób w mniejszym naczyniu.

Lista zakupów na naczynie żaroodporne o wymiarach 30 cm x 20 cm

6 grubych kromek ciabatty (180 g)

150 ml (lub więcej) oliwy z oliwek

oliwa z oliwek do grillowania cukinii

3 duże ząbki czosnku

2 cukinie (420 g)

2 duże pomidory (550 g)

240 g sera żółtego w plastrach (ok. 20 plasterków)

sól, pieprz, suszona bazylia

świeża bazylia do posypania

 

Kromki ciabatty pokroić w niedużą kostkę.Wycisnąć czosnek i wymieszać go z oliwą.Zalać pokrojone pieczywo tak, aby dobrze nasiąknęło. Docisnąć, odstawić.

Cukinie umyć, nie obierać, pokroić w cienkie plastry. Przełożyć na duże sito, posolić i odstawić na 15 min. Po tym czasie plastry cukinii dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.

Patelnię grillową lekko posmarować oliwą i obsmażyć plastry cukinii. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w plastry.

Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć namoczone oliwą pieczywo. Następnie poukładać część plastrów żółtego sera. Na ser ułożyć część pomidorów i cukinii. Oprószyć solą, pieprzem i suszoną bazylią. Ponownie ułożyć plastry sera, a na sam wierzch pozostałe warzywa. 

Piec w 180 st. (grzanie góra- dół) ok. 30 min. aż ser się ładnie rozpuści.

Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.

 

 

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci