', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Karkówka w sosie pomarańczowo- śliwkowym

zawsze.oliwek

Kto ma ochotę na pyszną,kruchą karkówkę w aromatycznym sosie?

Lista zakupów:

3 duże kotlety z karkówki (każdy po ok. 200 g)

4-6 łyżek powideł śliwkowych

600 g cebuli 

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

2 łyżki masła klarowanego + 3 łyżki masła klarowanego

250 ml bulionu

Kotlety lekko rozbić, posmarować z każdej strony powidłami i odstawić na godzinę do lodówki.

Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła klarowanego i zeszklić cebulę. Lekko oprószyć solą.

Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i obsmażyć na rumiano mięso.

Kotlety ułożyć na zeszklonej cebuli.Całość oprószyć solą i pieprzem, podlać gorącym bulionem.  Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 45 min.

Wyjąć kotlety. Farsz podlać sokiem pomarańczowym, gotować razem ok. 5 min. Zmiksować.

Kotlety z karkówki podawać z sosem i makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci