', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zupa cebulowa z jabłkiem i boczkiem

zawsze.oliwek

Do Solingen zawitała jesień. Jest mokro, zimno i nieprzyjemnie. Wspaniała, sycąca zupa krem z zaskakującą posypką z jabłka zdecydowanie poprawiła nam humor.

Lista zakupów:

1 l bulionu

700 g cebuli

2 łyżki masła klarowanego

2 łyżki cukru trzcinowego

2 ząbki czosnku

200 g śmietany 24 %

200 g boczku wędzonego

1 duże jabłko

szczypiorek do posypania 

Cebule obrać i pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane.Wrzucić cebulę i zeszklić. Posypać cukrem. Dodać posiekany czosnek.Wymieszać, przykryć i dusić ok. 15 min. Zagotować bulion. Wrzucić zawartość patelni. Gotować razem na małym ogniu 10 min. 

Boczek pokroić w kostkę.Wrzucić na małą suchą patelnię i dobrze zrumienić. Jabłko wraz ze skórką pokroić w kostkę.

Zmiksować całość. Dodać śmietanę. Trzepaczką dokładnie całość wymieszać. 

Zupę krem rozlać na talerze.Każdą porcję posypać zrumienionym boczkiem, pokrojonym jabłkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.


Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [mniam] *.tarnowskiegory.vectranet.pl

    Super.
    Polecam również
    www.youtube.com/watch?v=zIr5l5JyrAo

  • Gość: [przepisy babci] *.elblag.vectranet.pl

    Jak ty robisz takie piękne ostre zdjęcia, mi takie nie wychodzą moją lustrzanką, mam statyw i dobry obiektyw 50mm f1.4

  • zawsze.oliwek

    też zwykłą lustrzanką :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci