Zupa cebulowa z jabłkiem i boczkiem
Do Solingen zawitała jesień. Jest mokro, zimno i nieprzyjemnie. Wspaniała, sycąca zupa krem z zaskakującą posypką z jabłka zdecydowanie poprawiła nam humor.
Lista zakupów:
1 l bulionu
700 g cebuli
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 24 %
200 g boczku wędzonego
1 duże jabłko
szczypiorek do posypania
Cebule obrać i pokroić w talarki. Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane.Wrzucić cebulę i zeszklić. Posypać cukrem. Dodać posiekany czosnek.Wymieszać, przykryć i dusić ok. 15 min. Zagotować bulion. Wrzucić zawartość patelni. Gotować razem na małym ogniu 10 min.
Boczek pokroić w kostkę.Wrzucić na małą suchą patelnię i dobrze zrumienić. Jabłko wraz ze skórką pokroić w kostkę.
Zmiksować całość. Dodać śmietanę. Trzepaczką dokładnie całość wymieszać.
Zupę krem rozlać na talerze.Każdą porcję posypać zrumienionym boczkiem, pokrojonym jabłkiem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Komentarze (3)
Dodaj komentarzSuper.
Polecam również
www.youtube.com/watch?v=zIr5l5JyrAo
Jak ty robisz takie piękne ostre zdjęcia, mi takie nie wychodzą moją lustrzanką, mam statyw i dobry obiektyw 50mm f1.4
też zwykłą lustrzanką :)