', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Pieczone zielone falafele

zawsze.oliwek

Uwielbiam falafele, ale przyznaję,że nie przepadam za smażonymi w głębokim oleju. Zdecydowanie wolę wersję z piekarnika :)

Lista zakupów na ok. 20 sztuk:

200 g suchej ciecierzycy (namoczonej na noc)

8 łyżek siekanej naci pietruszki

2 łyżki posiekanej mięty

2 duże ząbki czosnku

40 g świeżego posiekanego szpinaku

4 łyżki posiekanego szczypiorku

1 mała papryczka chili

1 łyżeczka mielonego kuminu

sól i pieprz do smaku

olej rzepakowy 

 

Namoczoną przez całą noc ciecierzycę odcedzić, a następnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie całość wymieszać. 

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować olejem za pomocą pędzelka.

Uformować niewielkie kulki. Ułożyć na blasze i lekko każdą od góry spłaszczyć oraz posmarować olejem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. (grzanie góra dół).

Piec ok. 12-15 min. aż falafele ładnie się zarumienią.Wyjąć blachę, obrócić każdą sztukę i ponownie wstawić na 12-15 min.

Pieczone falafele podałam tradycyjnie z hummusem i surówkami:) 

Smacznego :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [pinkyyy] *.dynamic.chello.pl

    Ja też zdecydowanie z piekarnika wolę - i smaczniejsze i zdrowsze :) Piękne te Twoje falafelki :)

  • zawsze.oliwek

    dziękuję pinkyyy :)

  • ekokosze

    Wspaniałe, do wypróbowania oczywiście ...

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci