', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Czekoladowe ciasto z cukinią

zawsze.oliwek

Na weekend polecam Wam wspaniałe, czekoladowe ciasto. Naprawdę warto dla niego włączyć piekarnik nawet w największy upał.

Lista zakupów na tortownice o średnicy 26 cm:

2 szklanki* mąki

1 szklanka cukru trzcinowego

5 łyżek kakao

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

7-8 łyżek miękkiego masła (80 g)

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

2 cukinie (po obraniu 400 g)

4 jajka

1 cukinia na wierzch

1 tabliczka czekolady mlecznej (100 g)

*duża szklanka o pojemności 350 ml

 

Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. 2/3 odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po kolei jajka i cały czas ucierać.

Dwie obrane cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Lekko odcisnąć. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.

Startą cukinię połączyć z 2/3 odłożonej mąki. Dodać połamaną czekoladę.

1/3 odłożonej mąki połączyć z masa jajeczną.

Wszystko razem połączyć i wymieszać.

Formę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą.

Wylać ciasto. Wyrównać wierzch.

Jedną nieobraną cukinię pokroić obieraczką do warzyw w długie paski. Paski cukinii ułożyć na wierzch ciasta.

Piec 60 min. w 180 st. do suchego patyczka i kiedy wierzch ładnie się zrumieni.


Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci