', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Curry z krewetkami i bananem

zawsze.oliwek

W Solingen od kilku dni paskudna pogoda. W takie deszczowe i zimne dni od razu nabieram ochoty na jakieś sycące, egzotyczne danie. Tym razem padło na krewetki.

Lista zakupów:

250 g krewetek

1 czerwona papryka

280 g żółtej cukinii

1 banan

2 łyżki oleju kokosowego

200 ml mleczka kokosowego

800 ml bulionu

sól,pieprz, kurkuma, curry do smaku

szczypiorek do posypania

Krewetki rozmrozić (chyba że używacie świeżych). Osuszyć. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju kokosowego i obsmażyć je na rumiano.

Cukinię i paprykę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzucić warzywa i podsmażyć, aż zmiękną ok. 5-7 min. W garnku zagotować bulion. Zmniejszyć ogień. Wrzucić warzywa z patelni. Dodać mleczko kokosowe. Zamieszać. Gotować razem 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i 2 łyżeczkami curry.

Banana obrać i pokroić w plastry.Dodać do zupy na 2 minuty przed końcem gotowania. Dodać usmażone krewetki. Przed podaniem zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci