', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Ciastka kukurydziane z pistacjami i żurawiną

zawsze.oliwek

Małe co nieco na ząb,gdy za oknem deszcz i pogoda wyjątkowo paskudna :)

Lista zakupów na ok. 30 sztuk:

350 g mąki kukurydzianej

250 g zwykłej maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g masła

150 g cukru 

2 jajka

200 ml mleka

1 cytryna

5 czubatych łyżek suszonej żurawiny (ok. 70 g)

50 g pistacji bez skorupek, niesolonych

 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Cytrynę sparzyć, otrzeć ze skórki i wycisnąć sok.

Połączyć mąki z masłem i cukrem. Wbić 2 jajka. Ucierać. Dodawać stopniowo mleko, sok i skórkę cytrynową. 

Żurawinę przelać wrzątkiem. Osuszyć.Pistacje grubo posiekać.

Do ciasta dodać żurawinę i pistacje. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Lekko wilgotnymi dłońmi formować niewielki kulki i układać na blasze. Każdą lekko z góry spłaszczyć.

Piec 25 min. w 190 st.aż ładnie się zarumienią.

Ciastka piekłam w 2 partiach po 15 sztuk. 

 

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci