', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Salsa z rzodkiewki,marchewki i jabłka z orzeszkami ziemnymi

zawsze.oliwek

Mam nadzieję, że zaczęliście już sezon grillowy? Jeżeli tak, to ta salsa jako dodatek do mięsa powinna przypaść Wam do gustu  :)

Lista zakupów dla 2-4 osób:

1 duży pęczek rzodkiewki

1 duża marchewka

1 duże jabłko

2 łyżki orzeszków ziemnych

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz, cukier

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka soku z cytryny

Rzodkiewki umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i cukrem do smaku.Odstawić na 15 min. W tym czasie obrać jabłko i marchewkę. Jabłko pokroić w małą kostkę, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

Orzeszki ziemne uprażyć na rumiano na suchej patelni.

W salaterce wymieszać rzodkiewkę z pokrojonym jabłkiem i ze startą marchewką. Dodać posiekaną nać.Wymieszać. Całość polać 1-2 łyżkami oleju rzepakowego i łyżeczką cytryny. Dobrze wymieszać. Posypać orzeszkami ziemnymi. Doprawić jeszcze ewentualnie solą i pieprzem.

 

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci