', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Sałatka z kozim serem, boczkiem i szparagami

zawsze.oliwek

Maj to mój ulubiony miesiąc, ponieważ przypada wtedy sezon na szparagi, które mogłabym jeść pod każdą postacią. 

Lista zakupów dla 4 osób:

1 opakowanie miksu sałat

1 wiązka zielonych szparagów

75 sera koziego twardego

10 orzechów włoskich

15 pomidorków koktajlowych

120 g boczku wędzonego

dressing:

1-2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka płynnego miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Składniki dressingu wymieszać dokładnie razem i doprawić solą oraz pieprzem.

Szparagom odciąć końcówki a następnie je ugotować.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie paski.

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek stanie się chrupiący.

Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni.

Na dużym półmisku ułożyć sałaty. Polać dressingiem. Ułożyć ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Posypać orzechami, boczkiem i serem kozim.Udekorować ćwiartkami pomidorków koktajlowych.

 

Sałatkę podałam z bagietką.

Smacznego :)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Martyna] *.play-internet.pl

    Jejku jakie pysznosci proszę dostawe do domu

  • Gość: [Basia] *.dynamic.mm.pl

    Troszkę zbyt wydziwiasta jak dla mnie :) Niemniej jednak wygląda bardzo apetycznie :)

  • Gość: [zawsze.oliwek] *.hsi11.unitymediagroup.de

    Martyna :) dziękuję, chętnie bym podesłała ;)

  • zawsze.oliwek

    Basia:) widziwiasta* czy nie, grunt, że bardzo smaczna ;)

    *ciekawe sformułowanie ;)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci