', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Pasztet z indyka z żurawiną

zawsze.oliwek

Na świąteczne śniadania polecam Wam pasztet z żurawiną.

Lista zakupów na formę 24 cm x 3 cm

1 kg filetu z indyka

1 cebula

1 łyżka masła klarowanego

3 jajka

1 czerstwa bułka

mleko do namoczenia bułki

1 łyżka domowej wegety

sól, pieprz

listki laurowe

4 łyżki suszonej żurawiny

6 łyżek kaszy manny

masło i bułka do formy

Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie dobrze odcisnąć.

Cebulę obrać, posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła klarowanego.

Mięso zmielić. Przełożyć do dużej salaterki. Wbić jajka. Dodać kaszę mannę, odciśniętą bułkę, cebulę, wegetę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę dobrze wyrobić ręką. Wsypać żurawinę i jeszcze raz wszystko wyrobić.

Foremkę natłuścić masłem, obsypać bułką tartą. Na samo dno ułożyć listki laurowe. Delikatnie ułożyć pierwszą warstwę mięsa.Lekko docisnąć. Wyłożyć resztę mięsa, wyrównać wierzch.

Piec godzinę w 170 st. (grzanie góra dół). Wyłączyć piekarnik i zostawić pasztet do całkowitego wystygnięcia.

Wysunąć delikatnie z foremki.  

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci