', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Kotlety mielone "greckie"

zawsze.oliwek

Kotlety podałam z makaronem, dipem z fety i sałatą z klasycznym winegretem :)

Lista zakupów na 12 kotletów:

500 g mięsa mielonego

1 czerstwa bułka

mleko do namoczenia bułki

1 duże jajko

2 ząbki czosnku

10 kapeluszy pomidorów suszonych w zalewie

3 łyżki zalewy z pomidorów suszonych

1 płaska łyżka oregano

sól, pieprz

olej do smażenia

dip:

200 g fety

250-300 g jogurtu greckiego 

duża garść czarnych oliwek bez pestek

Przygotować dip: fetę rozdrobnić widelcem, dodać jogurt. Utrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Oliwki pokroić na mniejsze kawałki.Posypać nimi dip.

Bułkę namoczyć w mleku. Kiedy zmięknie, dobrze odcisnąć.

Pomidory suszone odsączyć i pokroić drobno.

Do dużej salaterki włożyć mięso. Wbić jajko, dodać odciśniętą bułkę, pokrojone suszone pomidory, wcisnąć 2 ząbki czosnku. Wlać 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów.Doprawić całość solą, pieprzem i oregano. Masę dokładnie wyrobić ręką. Uformować kotlety.

Usmażyć na rumiano z obu stron. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego.

 

 Smacznego :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [AnnaS] *.dynamic.chello.pl

    Powiem Ci, że wygląda zachęcająco - coś innego niż zwykle mielone. Zapisuję przepis :)

  • zawsze.oliwek

    cieszę się bardzo Anna :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci