', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Babka pomarańczowa na Wielkanoc

zawsze.oliwek

Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu i co najważniejsze nie jest za sucha :)

Lista zakupów:

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 pomarańcze

1 kostka masła

300 g cukru

5 jajek

lukier:

1 szklanka cukru pudru

do posmarowania formy:

masło i bułka tarta

Pomarańcze sparzyć. Otrzeć na tarce o drobnych oczkach ze skórki. Wycisnąć z nich sok. 2 łyżki soku odlać na polewę. 1 łyżkę otartej skórki zostawić do dekoracji.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka. Cały czas ucierać. Wlać sok i dodać część skórki pomarańczowej. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Ucierać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Foremkę wysmarować masłem, obsypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 175 st. ok. 45-50 min (z termoobiegiem).

Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z odlanym wcześniej sokiem pomarańczowym.

Babkę dobrze wystudzić i dopiero wyjąć z formy. Udekorować lukrem i tartą skórką pomarańczową.

 

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci