', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Granola domowa

zawsze.oliwek

Witam Was serdecznie po dłuższej przerwie. Ten przepis bardzo długo czekał na publikację, bo zrobiłam go już dawno temu, a najnormalniej na świecie o nim zapomniałam ;)

Lista zakupów:

100 g masła

8-9 łyżek miodu

1 czubata łyżeczka cynamonu

1 czubata łyżeczka mielonego imbiru

skórka otarta z 1/2 cytryny

250 g płatków owsianych

5 łyżek pestek dyni

5 łyżek posiekanych grubo orzechów włoskich

5 łyżek posiekanych grubo migdałów bez skórki

5 łyżek suszonej żurawiny

W małym rondlu rozgrzać masło, dodać miód, cynamon, imbir, skórkę cytrynową. Podgrzewać razem, aż masa stanie się lekko brązowa.

W salaterce wymieszać płatki, pestki, orzechy, migdały i żurawinę. 

Całość zalać miodem z przyprawami.

Dokładnie wymieszać.

Na blasze ułożyć papier do pieczenia. Wlać całą masę i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni.

Piec ok. 15 min. w 180 st. aż granola lekko zbrązowieje.

Wyjąć. Wystudzić, połamać na mniejsze kawałki i pokruszyć.

Jeść na zdrowie i ku chwale ojczyzny z mlekiem, jogurtem lub jak to robi mój mąż traktować jako przegryzkę.

Smacznego :)

Komentarze (5)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Radosna Chata] *.protonet.pl

    Bardzo ciekawy przepis :)

  • Gość: [piotrek] *.play-internet.pl

    kuszące:)

  • zawsze.oliwek

    dziękuję i polecam :)

  • Gość: [Agnieszka] *.play-internet.pl

    Z nieba mi spadłaś z tym wpisem :) Właśnie z córką planowałyśmy sobie taką przegryzkę zrobić i miałam poszukać przepisu, a tu proszę :) <3

  • zawsze.oliwek

    cieszę się bardzo Agnieszko :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci