', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zupa krem z jabłek z wędzonym łososiem

zawsze.oliwek

Połączenie owoców, bulionu, musztardy i wędzonego łososia może wydawać się dziwne, o czym świadczy mężowski cytat ze zdjęcia, ale uwierzcie mi ta kremowa, lekko ostra zupa jest przepyszna :)

Lista zakupów dla 4 osób:

800 ml bulionu

1/2 kg jabłek

1 duża cebula (ok. 100 g)

1 czubata łyżka masła klarowanego

1 łyżka miodu

1 łyżka musztardy Dijon

4 czubate łyżki śmietany 30 %

150 g wędzonego łososia

nać pietruszki do posypania (może tez być koperek)

Cebulę i jabłka obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozpuścić masło.Dodać pokrojoną cebulę i owoce. Smażyć razem ok. 7 min. często mieszając. 

Zagotować bulion. Dodać zawartość patelni. Przykryć i gotować razem ok. 25 min. Zmiksować na krem.

Łososia pokroić w cienkie paski.

Doprawić śmietaną, musztardą, miodem. Dokładnie wymieszać. Gotować chwilkę na małym ogniu.

Każdą porcję zupy udekorować wędzonym łososiem. Posypać natką/ koperkiem i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

 Smacznego :)

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • Gość: [fashionAK] *.dynamic.chello.pl

    Nigdy nie jadłam takiej zupy bo ogólnie nie przepadam za połączeniem słodkiego smaku z czymś słonym, ale kto wiem, może kiedyś się skuszę :)

  • Gość: [Ewelina] *.ostnet.pl

    bardzo lubię takie niestandardowe połączenia kulinarne. Przepis ciekawy, na pewno wypróbuję niebawem.

  • zawsze.oliwek

    fashionAK, :) co dziwne, ona nie jest tak do końca słodka, musztarda nadaje jej lekką pikantność :)

  • zawsze.oliwek

    Ewelina :) będzie mi niezwykle miło, jak dasz znać, czy Ci smakowała :)

  • Gość: [nicram] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Zrobiłem dzisiaj tę zupę. Nie do końca jestem zadowolony z efektów. 0.5 kg jabłek to zdecydowanie za dużo. Śmietany także. Dodałem sporo gałki muszkatołowej i trochę chilli dla zrównoważenia smaków. Następnym razem zamiast śmietany użyję sera pleśniowego, myślę, że lepiej będzie pasował. Zupa bez łososia jest raczej mocno średnia, żeby nie powiedzieć dziwna, ale łosoś sporo zmienia. Na lepsze.

  • zawsze.oliwek

    nicram :) z podanej ilości składników zupa wychodzi mocno gęsta- jak to na zupy kremy przystało. Oczywiście smak to bardzo indywidualna sprawa. Pomysł z serem pleśniowym jest bardzo fajny, więc spróbuję Twojej wersji.

    Czy zupa była dla Ciebie za mdła (bo dodałeś chili) ? Ja użyłam ostrej musztardy i nam bardzo smakowało.

    Zupa sama w sobie ma być własnie takim podkładem pod łososia i dopiero z nim najlepiej smakuje.

    Dzięki wielkie za uwagi :) W najbliższym czasie pokombinuję tak jak Ty .

  • Gość: [nicram] *.dynamic.gprs.plus.pl

    @zawsze.oliwek zupa może nie wydawała mi się mdła, ale wydawało mi się, że za bardzo na pierwszy plan wychodzi ta śmietana. A ja ogólnie nie lubię śmietany, stąd pomysł, żeby zastąpić ją czymś innym, a ser pleśniowy pasuje przecież do łososia. Podsumowując pomysł na tę zupkę jest bardzo fajny, po prostu muszę go troszkę podrasować tak żeby mi smakowało bardziej. Na tym przecież polega kucharzenie. Zgodzę się z Tobą, że to podkład pod rybę, bo jak już wspominałem, składniki - zupa + łosoś w miarę dobrze się komponują. W każdym bądź razie dzięki za inspirację. :-)

  • zawsze.oliwek

    nicram :) a jak nie przepadasz za śmietaną, to faktycznie mogło Ci coś w zupie nie pasować. No ale ładnie wybrnąłeś tym serem pleśniowym.
    W weekend będę mieć gości i postanowiłam wypróbować Twoją wersję. Jakiego sera konkretnie użyłeś? Ja myślę o gorgonzoli.

    Pozdrawiam serdecznie :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci