', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Kotlety z ziemniaków i kiszonej kapusty

zawsze.oliwek

Z podanej ilości składników wyszło mi aż 18 kotletów. Podałam je z ryżem i domowym sosem pomidorowym, choć wystarczy tutaj dobry keczup.

Lista zakupów na 18 sztuk:

1 kg ziemniaków

1 duża cebula

200 g kiszonej kapusty

2 marchewki - o łącznej wadze 160 g

2 jajka

1 szklanka mąki (szklanka o pojemności 250 ml)

olej

sól, pieprz, kminek

Ziemniaki obrać i ugotować. kiszoną kapustę lekko odcisnąć i posiekać nożem. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Odcedzone ziemniaki utłuc na piure.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać startą marchewkę i posiekaną kapustę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Smażyć razem kilka minut.

W dużej misce połączyć wystudzone piure z zawartością patelni. Wbić 2 jajka i wsypać mąkę. Masę dokładnie wyrobić ręką, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Na patelni rozgrzać olej. Lekko wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie kotlety. Usmażyć na rumiano z obu stron.


 Smacznego :)

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci