', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Zupa krem z dyni na słodko

zawsze.oliwek

Po zupie kremie z dyni w wersji wytrawnej przyszedł czas na wersję na słodko :)

Lista zakupów na ok. 1.6 l zupy: 

800 ml mleka

650 g miąższu z dyni

1 średnie jabłko

1 duża marchewka

2 czubate łyżki miodu

pół łyżeczki tartego świeżego imbiru (lub mniej)

1/2 laski wanilii

szczypta cynamonu

 

Miąższ z dyni pokroić w kostkę. Jabłko i marchew obrać i również pokroić w kostkę. Z laski wanilii małą łyżeczką wyjąć miąższ pestki, które wykorzystamy do przyprawienia zupy.

Do garnka wlać mleko i zagotować. Dodać dynię i marchew. Przykryć i gotować razem ok. 10-12 min. Po tym czasie warzywa powinny już zmięknąć. Dodać jabłko. Całość doprawić imbirem, cynamonem i wanilią. Gotować jeszcze 2-4 min. Zmiksować blenderem. Dosłodzić miodem. Ja użyłam 2 łyżek, ale wielbiciele słodszych smaków mogą dodać więcej.

Zupę podałam z mlecznym ryżem.

 

 

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci