', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Grillowane gruszki z dipem jogurtowo- miodowym

zawsze.oliwek

Podobno najbliższy weekend ma być w Polsce bardzo ładny, więc jeżeli ktoś z Was planuje grilla, niech wypróbuje ten wspaniały deser :)

Lista dla 2 osób- 4 osób (4 połówki owocu)

2 duże gruszki

1 łyżka oleju kokosowego

dip:

4 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego (zimnego)

1/2 lub 1 łyżka miodu (wg uznania)

8 orzechów włoskich

Gruszki przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę posmarować olejem kokosowym.

Ułożyć posmarowaną stroną na ruszcie (lub tak jak ja na patelni grillowej) i smażyć ok. 12 min, aż owoce ładnie się zarumienią.

W tym czasie jogurt wymieszać z miodem. Orzechy włoskie rozłupać i posiekać.

Gruszki zdjąć z grilla i na każdą nałożyć porcję dipu. Posypać orzechami.Podawać od razu.

Smacznego :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci