', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Szynka pieczona klasyczna - przepis

zawsze.oliwek

To klasyczna szynka, która zawsze się sprawdza zarówno na ciepło jak i zimno. Przeważnie robię jej większą ilość niż podałam dziś na blogu. Kiedy wystygnie, kroję na kilka grubszych plastrów, podgrzewam na patelni i podaję na ciepło z ziemniakami lub kaszą na obiad. A czasem, kiedy już jest wystudzona, kroję na cienkie plasterki i serwuję ją jako wędlinę na kanapki.

Lista zakupów:

1 kg szynki

siatka wędliniarska

wywar:

2 l wody

2 łyżki soli morskiej

4 listki laurowe

5 sztuk ziela angielskiego

5 sztuk ziaren jałowca

1 łyżka pieprzu ziarnistego

do natarcia:

pieprz mielony

domowa vegeta

2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku

do posypania:

3 łyżki suszonego majeranku

1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Szynkę włożyć w siatkę wędliniarską.

Przygotować wywar: do garnka nalać 2 litry wody, włożyć resztę składników, zagotować. Gotować razem ok. 10 min. Wystudzić. Przelać do szklanej salaterki. Włożyć w to szynkę. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (najlepiej 48 godzin).

Szynkę wyjąć z zalewy i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym.

Natrzeć vegetą i czosnkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia i podlać 1/3 szklanki wody.

Przygotować kawałek folii aluminiowej w którą zawinie się szynkę po upieczeniu. Prostokąt folii obsypać suszonym majerankiem.

Szynkę piec (grzanie góra- dół) 1 godzinę w 180 st. (na najniższej półce, ponieważ rękaw wysoko urośnie). Przeciąć nożem rękaw i piec jeszcze 5-10 min, aż szynka się ładnie zarumieni.

Wyjąć z piekarnika. Przeciąć siatkę wędliniarską nożyczkami w kilku miejscach i zdjąć. Szynkę przełożyć na folię aluminiową, obsypaną majerankiem. Jeszcze gorącą zawinąć w folię i odstawić do wystygnięcia.

 Smacznego :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci