', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Żeberka pieczone słodko- pikantne

zawsze.oliwek

Żeberka podałam z razowym makaronem, który polałam dodatkowo sosem, powstałym w trakcie pieczenia. Orzeźwiającym dodatkiem był mój ulubiony coleslaw.

Lista zakupów:

1 kg żeberek

sól, pieprz

marynata:

5 czubatych łyżek powideł śliwkowych

5 czubatych łyżek keczupu 

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 papryczka chili

1 łyżka masła klarowanego

Żeberka oprószyć solą i pieprzem.

Cebulę, czosnek i chili drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić posiekane warzywa. Podsmażyć chwilkę razem. Dodać powidła i keczup. Dokładnie wszystko wymieszać, aby składniki się połączyły.Smażyć razem w sumie ok. 5 min.

Wystudzić. Żeberka przełożyć do salaterki i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać 1/2 szklanki wody. Naczyniem kilka razy potrząsnąć, aby woda wszędzie dotarła i połączyła się z powidłami.

Przykryć (może być nawet folia aluminiowa) i piec 1 i 15 min.godz. w 200 st. (grzanie góra i dół). Zdjąć przykrycie (folię) włączyć opcję grill lub termoobieg, aby żeberka ładnie się zrumieniły.

 Smacznego! 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci