', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Frittelle di mele czyli włoskie placki z jabłkami

zawsze.oliwek

Wspaniałe, aromatyczne placki z jabłkami, które można zaserwować na podwieczorek lub kolację.

Lista zakupów:

4 jabłka

ciasto:

180 g mąki

250 ml mleka

2 jajka

2 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

szczypta cynamonu

do posypania:

cukier- puder i cynamon

+ olej do smażenia

 

Składniki ciasta zmiksować. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Każdą ósemkę przekroić jeszcze na 3 części. Ciasto przelać do salaterki. Powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego.

Wrzucać partiami cząstki jabłek tak, aby były całe oblepione ciastem. 

Na dużej patelni rozgrzać olej i obsmażyć partiami placki na rumiano z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.

Przed podaniem można posypać cynamonem i cukrem pudrem.

 

 Smacznego :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci