', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Szparagi w sosie gorgonzola

zawsze.oliwek

Sezon na szparagi w pełni, jako wielbiciele kupujemy najczęściej białe i zielone. Podaję je przeważnie z jajkiem na miękko lub sosem holenderskim. Ale wersja z gorgonzolą jest również przepyszna :)

Lista zakupów dla 2 osób:

500 g szparagów białych

sos:

1 szklanka śmietany 22%

150 g sera gorgonzola

1 ząbek czosnku

świeżo zmielony czarny pieprz

szczypta gałki muszkatałowej

Szparagi dokładnie obrać i obciąć zdrewniałe końce. Zagotować wodę ze szczyptą cukru, szczyptą soli i łyżeczką masła.Szparagi związać i wstawić do wrzątku (główki powinny wystawać). Przykryć i gotować ok 12-15 min.

W tym czasie przygotować sos: w małym rondlu podgrzać śmietanę, dodać pokruszony ser. Cały czas mieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Doprawić do smaku pieprzem i startą gałką.

Szparagi odcedzić, położyć na półmisku i polać sosem.

Podałam z łososiem gotowanym na parze, ziemniakami z wody i sałatą.


szparagi_z_sosem_gorgonzola_blox

 

Smacznego życzy oliwek :)

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Bardzo pasuje mi to połączenie!

  • zawsze.oliwek

    mikimama :) serdecznie polecam!

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci