', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Ciasto czekoladowe z pistacjami

zawsze.oliwek

No jak tu się nie skusić?

Lista zakupów na formę o średnicy 26 cm:

1 kostka masła (250 g)

1,5 tabliczki czekolady mlecznej (150 g)

1 tabliczka białej czekolady (100 g)

100 g pistacji (użyłam lekko solonych)

230 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g cukru

4 jajka

cukier puder do posypania

 

Pistacje posiekać. 

W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę. Dobrze wymieszać. Gładką masę odstawić, aby lekko wystygła.

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Wsypać posiekane pistacje.

Do masy czekoladowej wbić 4 jajka i dobrze wymieszać. 

Połączyć mąkę i masę czekoladową. Dokładnie wymieszać.

Białą czekoladę połamać na małe kawałki (lub grubo posiekać) i dodać do ciasta. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 40 min. w 180 st. (do suchego patyczka).

Wystudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.


Smacznego życzy oliwek :)

Komentarze (3)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci