', 'auto'); ga('send', 'pageview');
Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Pierożki z białą kiełbasą, porem i śliwkami na Wielkanoc

zawsze.oliwek

Przepis na te cudne pierożki znalazłam w Wysokim Obcasach (30.03.2013). Z podanych składników wyszły mi 32 pierożki.


Lista zakupów:

ciasto:

150 g kremowego serka (u mnie Philadelphia)

100 g masła

200 g mąki

2 łyżki tartego parmezanu

farsz:

2 białe ugotowane kiełbaski

1 korzeń pietruszki (80 g)

1 por (jasnozielona część 22 cm)

10 suszonych śliwek

sól, pieprz

oliwa do smażenia

1 jajko do posmarowania

 

Z mąki, serka, masła i parmezanu zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i dać do lodówki.

Przygotować farsz: na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora drobno posiekać. Pietruszkę i pora zeszklić na patelni. 

Z kiełbasek ściągnąć skórę. Mięso i śliwki drobno posiekać i dodać do warzyw na patelnię. Smażyć wszystko razem kilka minut. Posolić i popieprzyć do smaku.

Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować (podsypywać mąką) i powycinać kółka.

Ponakładać farsz i lepić małe pierożki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W małej misce rozbić i roztrzepać 1 jajko.

Pierożki ułożyć na blasze. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w 200 st. ok. 20 min. aż pierożki będą rumiane.


 Smacznego życzy oliwek :)

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • mikimama

    Świetny pomysł na pierożki!

  • wedelka

    Bardzo ciekawy ten farsz :)

  • dyrdymalki

    cudowne !!!

  • zawsze.oliwek

    dziękuję Wam :)

    za szybko zniknęły. następnym razem (a taki będzie na pewno) muszę podwoić składniki :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci