kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą. Mikołaj Rej

Wpis

środa, 18 grudnia 2013

Indyk z pomarańczami

Kolejna propozycja na świąteczny obiad dla tych, co lubią połączenie mięsa i owoców.

Lista zakupów:

filet z piersi indyka (400 g)

marynata:

sól, pieprz

po szczypcie suszonego:

majeranku

rozmarynu

tymianeku

szałwii

papryki słodkiej

dodatkowo:

8 orzechów włoskich

1 pomarańcza

1/2 szklanki delikatnego bulionu

oliwa do smażenia

Mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić.

Kotlety natrzeć ziołami i odstawić na godzinę.

Pomarańcze sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok.

Rozgrzać patelnię z oliwą i obsmażyć kawałki indyka na złoty kolor. Dodać bulion, sok z pomarańczy, obtartą skórkę i orzechy.

Dusić do miękkości.

Podałam z ryżem jaśminowym i sałatą.


Radosnych i pysznych Świąt życzy oliwek :)


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zawsze.oliwek
Czas publikacji:
środa, 18 grudnia 2013 11:48

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • warioussmall napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/18 12:35:11:

    do świątecznych wypieków najlepsze www.panorzeszek.pl

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/20 23:22:44:

    Mniam, musi być pyszny.:)

  • matylda2000 napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/03 09:41:23:

    Wszystkiego najpyszniejszego w nowym roku :)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/05 22:14:17:

    majanaboxing :) matylda2000 :) dziękuję i Wam życzę, aby 2014 był cudny kulinarnie :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl

Opcje Bloxa