Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Indyk z pomarańczami

zawsze.oliwek

Kolejna propozycja na świąteczny obiad dla tych, co lubią połączenie mięsa i owoców.

Lista zakupów:

filet z piersi indyka (400 g)

marynata:

sól, pieprz

po szczypcie suszonego:

majeranku

rozmarynu

tymianeku

szałwii

papryki słodkiej

dodatkowo:

8 orzechów włoskich

1 pomarańcza

1/2 szklanki delikatnego bulionu

oliwa do smażenia

Mięso pokroić na kotlety i lekko rozbić.

Kotlety natrzeć ziołami i odstawić na godzinę.

Pomarańcze sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć z niej sok.

Rozgrzać patelnię z oliwą i obsmażyć kawałki indyka na złoty kolor. Dodać bulion, sok z pomarańczy, obtartą skórkę i orzechy.

Dusić do miękkości.

Podałam z ryżem jaśminowym i sałatą.


Radosnych i pysznych Świąt życzy oliwek :)


Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • warioussmall

    do świątecznych wypieków najlepsze www.panorzeszek.pl

  • majanaboxing

    Mniam, musi być pyszny.:)

  • matylda2000

    Wszystkiego najpyszniejszego w nowym roku :)

  • zawsze.oliwek

    majanaboxing :) matylda2000 :) dziękuję i Wam życzę, aby 2014 był cudny kulinarnie :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci