kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą. Mikołaj Rej

Wpis

środa, 11 grudnia 2013

Ciasto z daktylami

Kolejna moja propozycja świąteczna. Ciasto jest bardzo słodkie i mokre, a smakuje tak, że dostałam zamówienie na firmową Wigilię :)

Lista zakupów na keksówkę o wymiarach 30 cm x 10 cm:

250 g suszonych daktyli

100 g brązowego cukru

100 g miękkiego masła

1 opakowanie mielonych orzechów laskowych (200 g)

2 jajka

3 łyżki kakao

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 budyń śmietankowy z cukrem

300 ml mleka

1 opakowanie aromatu waniliowego z burbonem (5 g)

masło i bułka tarta do natłuszczenia formy (lub papier do pieczenia)


Masło utrzeć z cukrem brązowym na gładką masę. Wbić jajka. Ponownie utrzeć.

Z daktyli wyjąć pestki. Miąższ posiekać drobno.

Zagotować 300 ml mleka i wsypać budyń. Mieszać cały czas trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Przelać do małej salaterki i przykryć szczelnie folią, aby nie powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia.

W dużej misce wymieszać utarte masło z cukrem i jajkami wraz z posiekanymi daktylami, budyniem, zmielonymi orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia, z kakao i aromatem waniliowym.

Keksówkę natłuścić masłem, obsypać bułką tartą, wylać ciasto.

Piec ok. 45-50 min. w 160 st. (do suchego patyczka).


Smacznego życzy oliwek :) 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zawsze.oliwek
Czas publikacji:
środa, 11 grudnia 2013 20:30

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/11 22:12:03:

    O mniam! Wspaniałe!

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl

Opcje Bloxa