Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Ciasto z daktylami

zawsze.oliwek

Kolejna moja propozycja świąteczna. Ciasto jest bardzo słodkie i mokre, a smakuje tak, że dostałam zamówienie na firmową Wigilię :)

Lista zakupów na keksówkę o wymiarach 30 cm x 10 cm:

250 g suszonych daktyli

100 g brązowego cukru

100 g miękkiego masła

1 opakowanie mielonych orzechów laskowych (200 g)

2 jajka

3 łyżki kakao

2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

1 budyń śmietankowy z cukrem

300 ml mleka

1 opakowanie aromatu waniliowego z burbonem (5 g)

masło i bułka tarta do natłuszczenia formy (lub papier do pieczenia)


Masło utrzeć z cukrem brązowym na gładką masę. Wbić jajka. Ponownie utrzeć.

Z daktyli wyjąć pestki. Miąższ posiekać drobno.

Zagotować 300 ml mleka i wsypać budyń. Mieszać cały czas trzepaczką, aż do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Przelać do małej salaterki i przykryć szczelnie folią, aby nie powstał kożuch. Odstawić do wystudzenia.

W dużej misce wymieszać utarte masło z cukrem i jajkami wraz z posiekanymi daktylami, budyniem, zmielonymi orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia, z kakao i aromatem waniliowym.

Keksówkę natłuścić masłem, obsypać bułką tartą, wylać ciasto.

Piec ok. 45-50 min. w 160 st. (do suchego patyczka).

Smacznego życzy oliwek :) 

Komentarze (1)

Dodaj komentarz

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci