Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Ciasto z dyni i pomarańczy

zawsze.oliwek

Przepis na ciasto z dyni i pomarańczy wzięłam od niezawodnej Ewy, której bardzo dziękuję za tę przepyszną inspirację.

Do tego ciasta potrzebne jest piure z dyni, które zrobiłam tak, jak sugerowała autorka

Lista zakupów na tortownicę o średnicy 26 cm:

200 g masła

200 g piure z dyni

200 g cukru

250 g mąki

1 laska wanilii lub 1 małe opakowanie cukru waniliowego

3 jajka

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 duża pomarańcza

cukier puder do posypania

Piure z dyni:

Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Wydrążyć pestki. Ułożyć skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min. w 180 st.

Po wyjęciu z piekarnika dynię wydrążyć i odstawić na sicie, aby zeszła cała woda. Wystudzić. 

Masło rozpuścić na małej patelni. Wystudzić. 

Żółtka oddzielić od białek.

Żółtka utrzeć z cukrem, wanilią. Dodać wystudzone piure z dyni.

Pomarańcze sparzyć. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać ją do ciasta. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, zdjąć białe błonki. Najlepiej robić to nad salaterką, a sok, który spłynie dodać do ciasta.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do żółtek z cukrem i miksować. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać wszystko łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać wierzch, ułożyć ósemki pomarańczy.

Piec 40-50 min. w 180 st. do suchego patyczka. W czasie pieczenia przykryłam ciasto z góry folią aluminiową, aby się nie spiekło.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dziękuję Ewie za inspirację :)


Smacznego życzy oliwek :)


Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    U mnie dziś też dyniowo :)

  • karto_flana

    Niesamowicie wygalda :)

  • wedelka

    Pięknie wygląda :) Nie łączyłam jeszcze dyni z pomarańczą..ciekawa jestem efektu :)

  • chochlik-reims

    Piękny kolor ciasta Ci wyszedł :)

  • Gość: [mojetworyprzetwory] *.limes.com.pl

    Uleńka - dziękuję, że skorzystałaś z przepisu, to wspaniałe uczucie, że choć się nie znamy osobiście, to tak na odległość "kuchnia " nas łączy i inspiruje ;) pięknie wyrosło, jest pyszne - skromna nie będę, pokochaliśmy je od pierwszego kęsa! Uściski przesylam!

  • zawsze.oliwek

    dzięki Ewa:)

    ciasto jest smaczne, wilgotne i ma niesamowity kolor :)

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci