Menu

kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą.Mikołaj Rej

Szynka pieczona ze skórą

zawsze.oliwek

To moja kolejna propozycja domowej wędliny :)

Lista zakupów:

1 kg szynki ze skórą

listki laurowe ok. 10 sztuk + 3 pokruszone

6 ząbków czosnku

sól morska

pieprz

oliwa

Skórę ponacinać na krzyż. Całe mięso wysmarować oliwą. Obsypać solą i pieprzem. Czosnek pokroić na plasterki. W nacięcia powkładać czosnek i listki laurowe. Całość oprószyć pokruszonymi listkami laurowymi. Odstawić do lodówki na całą noc.

Szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać gorącą wodą (do ok. 1/2 wysokości).  Nie przykrywać.

Piec 1,5 godziny w 190 st. (grzanie górą- dół). Szynkę odwrócić do góry nogami i piec  kolejne 30 min. 

Prawdopodobnie można skrócić czas pieczenia, ale niestety tutaj mam kiepski piekarnik.

Wystudzoną szynkę pokroić w cieniutkie plastry.


Smacznego życzy oliwek :)

Komentarze (7)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Domowa szyneczka - super !:)

  • zawsze.oliwek

    majanko :) polecam!

  • dyrdymalki

    robiłam ostatnio podobną - więc wiem że twoja boska jest :)

  • zawsze.oliwek

    dyrdymałki :) nie widziałam, zajrzę, bo wiem, że masz fajne pomysły na domowe wędliny :) robiłam kiedyś Twoją nadziewaną czosnkiem.

  • agattekh

    Wyglądają pięknie, ciekawe jak smakują :-)

  • 6benek

    Tyle się teraz mówi o jedzeniu modyfikowanym - tak że nie ma jak dobre pomysły na dobre wędliny

  • zawsze.oliwek

    6benek:) zgadza się...

© kulinarny oliwek
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci