kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą. Mikołaj Rej

Wpis

wtorek, 13 marca 2012

Roladki z indyka z żurawiną

Kruche, delikatne  i bardzo aromatyczne mięso z moja ukochaną żurawiną:)


Lista zakupów:

pierś z indyka

spora garść suszonej żurawiny

1 cebula

1 jabłko

kawałek pora

łyżeczka dobrej wegety (używam podlaskie przyprawy bez chemii)

1/2 opakowania śmietany 30% (ewentualnie)

Z piersi indyka wykroić kotlety (najlepiej ciąć ostrym nożem pod skosem). Każdy kotlet lekko rozbić, posolić i popieprzyć.

Żurawinę sparzyć i dobrze odsączyć. Nałożyć na każdy płat mięsa, zawinąć roladki i spiąć wykałaczkami. Obsmażyć (zrumienić) na patelni.

Zagotować wodę w garnku (1/3 jego wysokości). Wsypać łyżeczkę wegety, dorzucić posiekaną cebulę, por i jabłko. Włożyć roladki. Dusić pod przykryciem ok. godziny. W trakcie obrócić mięso 2-3 razy.

Jeżeli chcemy zagęścić i zrobić sos trzeba wyjąć roladki, wlać śmietanę i zmiksować. Tym razem tego nie zrobiłam.

Roladki świetnie smakują z makaronem.

Polecam również: indyka z figamiroladki z orzechamiz pieczarkami, z mandarynkami i mozzarellą :)

Smacznego życzy oliwek :)


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zawsze.oliwek
Czas publikacji:
wtorek, 13 marca 2012 18:43

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bled.asia napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:03:21:

    Brzmi rewelacyjnie :D Ja wciąż się zbieram do de volaille'ów z suszoną śliwką (lub morelami). Ale zebrać się nie mogę :)

  • Gość napisał(a) z r2.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/03/13 19:26:02:

    Uwielbiam słodkie wydanie mięsa, uwielbiam żurawinę, cęsto dodaję ot tak do pieczenie, do sosu, ale nigdy nie faszerowałam;) Pyszności!

  • tastefully7 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:26:51:

    Z żurawiną jeszcze nie robiłam mięsa, ale mam przepis na podobne roladki i na pewno zrobię :-)

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 19:39:01:

    Mięso z owocami bardzo lubię, zwłaszcza z żurawiną...

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 20:39:51:

    Genialny obiad! Też uwielbiam takie połączenie, koniecznie wypróbuję:)

  • yobada napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/13 20:44:57:

    Bardzo lubię żurawinę, aż dziwne, że jeszcze nie faszerowałam nią mięsa. Coż - kiedy patrzę na Twoje zdjęcia nie mam wyjścia, muszę spróbować ;)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 00:36:25:

    bled.asia:) weź już utłucz te kotlety, aby Cię nie męczyły:)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 00:39:08:

    Ewa:) no to nadrabiaj zaległości :)

    tastefully7:) chętnie zobaczę jakie!

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 00:39:54:

    mikimama:) witam w klubie:)

    judik1119:) polecam serdecznie!



  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/14 00:44:50:

    yobada:) dziękuje serdecznie! nadrób zaległości :)

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 17:01:01:

    Indyk i żurawina chyba musi być dobre :-)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/15 21:53:54:

    agattekh:) oj bardzo:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl

Opcje Bloxa