kulinarny oliwek

Bo zawżdy ci więcej jedzą, którzy bliżej misy siedzą. Mikołaj Rej

Wpis

środa, 21 marca 2012

Kurczak z bambusem i grzybami mun

Mój kolejny "chińczyk" :)

Lista zakupów:

1 podwójna pierś z kurczaka

1 mała cebula

spora garść grzybów mun

mała puszka bambusa

sos sojowy

ostra papryka, czosnek, pieprz

Piersi z kurczaka pokroić w ukośne paski. Popieprzyć, dodać wyciśnięty czosnek zalać 2-3 łyżkami sosu sojowego. Posypać ostrą papryką i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Grzyby mun namoczyć, odcedzić i pokroić w drobniejsze paski. Pędy bambusa odsączyć z zalewy. 

Mięso wyjąć z zalewy, ale ją zachować.

Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebule, dodać mięso, zrumienić. Podlać odłożoną zalewą i ew. odrobiną wody. Przykryć i dusić razem, aż mięso stanie się kruche i miękkie. Dorzucić grzyby i pędy. Podsmażyć. Ewentualnie doprawić jeszcze wg uznania sosem sojowym.

Podałam z białym ryżem ugotowanym na sypko i surówką z białej kapusty.

Smacznego życzy oliwek :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
zawsze.oliwek
Czas publikacji:
środa, 21 marca 2012 10:20

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Olka napisał(a) z dino.centertel.pl komentarz datowany na 2012/03/21 10:23:36:

    Właśnie wyobraziłam sobie smak tej potrawy. Pycha! Same smaczne składniki i prostota przygotowania. Pozdrawiam.

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 10:47:08:

    Fajne danie :) Ja od dawna mam w szafce grzybki, ale nie bardzo wiedziałam do czego ich użyć :)
    Miłego dnia :)

  • Gość napisał(a) z r2.limes.com.pl komentarz datowany na 2012/03/21 11:01:47:

    Ale u Ciebie orientalnie!:) Pysznie i smakowicie!

  • Gość karolka napisał(a) z ato179.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2012/03/21 11:12:46:

    Ale apetyczny kurczaczek:)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/21 20:55:06:

    Smakowity kurczaczek. Ładnie wygląda:)

  • mopswkuchni napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/22 07:25:11:

    Fajne, ja zazwyczaj robię takie danie z mieszanką warzywną chińską, to jest dobra alternatywa.

  • agattekh napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/22 16:59:22:

    Wygląda wybornie :-)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/22 20:34:48:

    Olka:) dziękuję pięknie!

    kasiu:) już Ty coś tam wymyślisz ciekawego :*

    ewa:) a mam jakąś fazę ;)

    karolka:) polecam!

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/22 20:36:30:

    majanaboxing:) dziękuję :)

    mops:) tez często wykorzystuję gotową mieszankę, choć częściej robię wszystko sama od a do zet :)

    agattekh:) dziękuję pięknie! :)

  • judik1119 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/26 19:11:04:

    Mmmm super wygląda to danie:)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/27 02:00:29:

    judik1119:) uwielbiamy je z mężem ;)

  • spoleczny-1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/27 20:52:39:

    Ładne zdjęcia wyszły, gratuluję :-)

  • zjedz_mnie napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/28 12:51:08:

    O, też lubię bambusa, wiec danie jak dla mnie. Apetyczne ;]

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/29 11:51:00:

    spoleczny-1:) a dziękować, dziękować....:)

  • zawsze.oliwek napisał(a) komentarz datowany na 2012/03/29 11:55:06:

    zjedz_mnie:) baaaardzo apetyczne :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Autorzy

Zakładki

Kanał informacyjny

Przedstawione na blogu zdjęcia są moją własnością. Ich publikowanie, kopiowanie, przetwarzanie oraz wykorzystanie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione. kontakt: zawsze.oliwek@gazeta.pl
Durszlak.pl

Opcje Bloxa